Салата Niçoise
Салата Niçoise е традиционална Француска Салата со Туна, Боранија, тврдо варени Јајца, Домати и Компири, која е доволно срдечна за главно јадење. Полна е со вкус и текстура и едноставно е совршена за топлите летни денови.
За овој Рецепт (за 6 лица) е потребно:
Дресинг:
- 80 ml сок од лимон или вински оцет
- 180 мл маслиново масло
- 3 лажици сечкан млад кромид
- 2 лажици сечкан свеж босилек
- 1 лажица сечкан свеж магдонос
- 1 кафена лажичка сенф
- сол и свежо мелен црн пипер
Салата
- 150 гр квалитетна конзервирана Туна на парчиња
- 6 тврдо варени Јајца исечени на четвртинки
- 600 гр Млад Компир
- 3 помали Домати
- 1 мал Кромид исечкан на тенки кришки
- 1 главица Зелена Салата
- 200 гр Боранија
- 50 гр Црни Маслинки
- 2 лажици Каперси
- Сол
- Црн Пипер
Подготовка
Дресинг
Соединете ги сите состојки за преливот и добро измешајте.
Подгответе го преливот со додавање масло, сок од лимон или оцет, сечкан млад кромид, билки, сенф и сол и бибер по вкус во сад.
Салата
Маринирајте ги парчињата кромид
Во сад ставете го ситно исечканиот кромид и прелијте со 3 лажици прелив за малку да се опушти и да ја изгуби пикантноста.
Компирите сварете ги, исечете ги и прелијте ги со преливот.
Ставете ги компирите во големо тенџере со солена ладна вода и загрејте ги на силен оган додека не зоврие. Кога водата ќе зоврие, намалете ја топлината и оставете ја да се крчка 10 до 15 минути или додека компирот не омекне. Сварените компири исцедете ги и сè уште топлите компири исечете ги на половини или четвртини, во зависност од нивната големина. Ставете ги исечените компири во сад и прелијте ги околу една третина од преливот.
Сварете го гравот.
Додека се варат компирите, наполнете тенџере со средна големина до половина со вода и додадете 2 лажички сол. Оставете да зоврие на силен оган. Додадете го гравот во зовриената вода и варете 3 до 5 минути. Гравот само треба малку да омекне. Исцедете ги и исплакнете со ладна вода за да престанете со понатамошното готвење. Можете исто така да ги шокирате во ледена вода половина минута.
Наредете ја салатата на кревет од зелена салата.
На тацна за сервирање наредете слој зелена салата. Додадете парчиња туна на средината на зелената салата. Околу туната посипете ги исечените домати и кромидот. Наредете ги компирите и боранија на купчиња околу рабовите на зелената салата. Додадете тврдо варени јајца, маслинки и каперси.
Прелијте го сè со преостанатиот прелив.
Послужете веднаш. Салатата треба да биде малку топла или на собна температура… Добар Апетит!