Традиционална Француска Салата – Salade Niçoise
Научете како да подготвите традиционална Француска Салата Нисоаз со туна, компири, свежи зеленчуци и домашен дресинг. Совршена за летен оброк, оваа салата е богата со вкус и хранливи состојки.
Салата Нисоаз (Salade Niçoise): Француска класика полна со вкус и свежина
Салата Нисоаз е традиционален француски специјалитет од регионот Ница, познат по својот совршен баланс на свежи состојки, хранливи вредности и раскошен вкус. Оваа салата често се смета за идеален избор за лесен, но заситувачки оброк, особено во топлите летни денови.
Состојки за дресинг:
- 80 ml свежо цеден лимонов сок или бел вински оцет
- 180 ml екстра девствено маслиново масло
- 3 лажици ситно сечкан млад кромид
- 2 лажици свеж босилек, ситно сечкан
- 1 лажица свеж магдонос
- 1 лажичка дижонски сенф
- Сол и свежо мелен црн пипер
Состојки за салатата:
- 150 гр квалитетна туна во масло, исцедена
- 6 тврдо варени јајца, исечени на четвртинки
- 600 гр нови компири, сварени и исечени
- 200 гр свежа боранија
- 3 зрели домати, исечени
- 1 мал црвен кромид, исечкан на тенки полумесечинки
- 1 главица зелена салата (путер или кристал)
- 50 гр црни маслинки (Нисоаз маслинки по можност)
- 2 лажици каперси
Подготовка:
Подготовка на дресинг: Измешајте ги сите состојки во мал сад и мешајте додека не се соединат во кремаст прелив полн со арома.
Подготовка на салатата:
- Компири: Сварете ги во солена вода додека не омекнат, исцедете ги и прелијте ги со дел од дресингот.
- Боранија: Варете 3-5 минути во зовриена солена вода, а потоа шокирајте ги во ледена вода за да ја задржат свежината.
- Кромид: Маринирајте го со неколку лажици дресинг за поблаг вкус.
- Аранжирање: Наредете ја зелената салата како база, додадете ја туната, варените компири, боранијата, доматите, јајцата, кромидот, маслинките и каперсите. Прелијте со остатокот од дресингот.
Совети за совршена салата Нисоаз:
- Користете свежи сезонски состојки.
- Комбинирајте маслинки од Ница за автентичен вкус.
- Сервирајте со француско багет лепче и бело вино.