РецептСалатаХрана

Традиционална Француска Салата – Salade Niçoise

Научете како да подготвите традиционална Француска Салата Нисоаз со туна, компири, свежи зеленчуци и домашен дресинг. Совршена за летен оброк, оваа салата е богата со вкус и хранливи состојки.

Салата Нисоаз (Salade Niçoise): Француска класика полна со вкус и свежина

Салата Нисоаз е традиционален француски специјалитет од регионот Ница, познат по својот совршен баланс на свежи состојки, хранливи вредности и раскошен вкус. Оваа салата често се смета за идеален избор за лесен, но заситувачки оброк, особено во топлите летни денови.

Состојки за дресинг:

  • 80 ml свежо цеден лимонов сок или бел вински оцет
  • 180 ml екстра девствено маслиново масло
  • 3 лажици ситно сечкан млад кромид
  • 2 лажици свеж босилек, ситно сечкан
  • 1 лажица свеж магдонос
  • 1 лажичка дижонски сенф
  • Сол и свежо мелен црн пипер

Состојки за салатата:

  • 150 гр квалитетна туна во масло, исцедена
  • 6 тврдо варени јајца, исечени на четвртинки
  • 600 гр нови компири, сварени и исечени
  • 200 гр свежа боранија
  • 3 зрели домати, исечени
  • 1 мал црвен кромид, исечкан на тенки полумесечинки
  • 1 главица зелена салата (путер или кристал)
  • 50 гр црни маслинки (Нисоаз маслинки по можност)
  • 2 лажици каперси

Подготовка:

Подготовка на дресинг: Измешајте ги сите состојки во мал сад и мешајте додека не се соединат во кремаст прелив полн со арома.

Подготовка на салатата:

  • Компири: Сварете ги во солена вода додека не омекнат, исцедете ги и прелијте ги со дел од дресингот.
  • Боранија: Варете 3-5 минути во зовриена солена вода, а потоа шокирајте ги во ледена вода за да ја задржат свежината.
  • Кромид: Маринирајте го со неколку лажици дресинг за поблаг вкус.
  • Аранжирање: Наредете ја зелената салата како база, додадете ја туната, варените компири, боранијата, доматите, јајцата, кромидот, маслинките и каперсите. Прелијте со остатокот од дресингот.
Прочитај ме:  Пилешко Филе на Aзиски начин

Совети за совршена салата Нисоаз:

  • Користете свежи сезонски состојки.
  • Комбинирајте маслинки од Ница за автентичен вкус.
  • Сервирајте со француско багет лепче и бело вино.