ЗанимливостиРецептХрана

Пица – Историја, Традиција и Влијание низ Светот

Откријте ја богатата историја на пицата, нејзините традиции, оригиналниот рецепт и нејзината глобална популарност денес. Детален водич за сите љубители на ова култно јадење.

Потекло и Историја на Пицата

Пицата има долга и фасцинантна историја, чии корени се протегаат илјадници години наназад. Уште од античките времиња, луѓето печеле тенки лепчиња со разни преливи. Египќаните, Грците и Римјаните користеле едноставни теста кои ги комбинирале со маслиново масло, билки, сирење и разни состојки достапни во тоа време. Овие примитивни верзии на пицата се сметаат за нејзини предци.

Во антички Рим, едно од најсличните јадења на денешната пица било „плацента“ – тенка кора од тесто покриена со мед, сирење и зачинети билки. Некои извори укажуваат дека римските војници печеле леб на жешки камења и врз него додавале сирење и билки, создавајќи основа за модерната пица.

Во средниот век, пицата се развивала во Неапол, Италија, како евтина храна за сиромашните работници. Домати, кои биле донесени од Новиот свет во 16-ти век, долго време биле сметани за отровни, но неаполитанските селани почнале да ги користат како основен прелив за нивните печени лепчиња. Ова довело до создавање на модерната пица.

Во 1889 година, познатиот пекар Рафаеле Еспозито ја создаде пицата „Маргарита“ во чест на италијанската кралица Маргарита Савојска. Таа содржеше домати, моцарела и свеж босилек – бои што го претставуваат италијанското знаме. Овој момент е клучен за официјалното признавање на пицата како италијански специјалитет.

Традицијата на Пицата

Во Италија, пицата е многу повеќе од обично јадење – таа е дел од културното наследство. Неаполската пица, посебно „Пица Наполетана“, има заштитен статус со строг протокол за подготовка. Според правилата на „Associazione Verace Pizza Napoletana“, вистинската неаполитанска пица мора да се прави со специјален тип брашно, природен квасец и да се пече во традиционални печки на дрва.

Прочитај ме:  Супа - Топла утеха со бројни Здравствени Придобивки

Секој регион во Италија има свој уникатен пристап кон пицата. Во Рим, пицата се подготвува со тенка и крцкава кора, додека во Сицилија се прави со подебело тесто и богат избор на преливи. Покрај класичните рецепти, низ годините се развиле и безброј нови варијанти.

Оригинален Рецепт за Автентична Пица Наполетана

За да подготвите вистинска неаполитанска пица, потребни ви се следниве состојки:

Состојки:

  • 500g брашно „00“ (специјално италијанско брашно за пица)
  • 325ml вода
  • 10g сол
  • 3g свеж квасец
  • 250g домати Сан Марцано (или квалитетни конзервирани домати)
  • 200g свежа моцарела ди буфала
  • Свеж босилек
  • Екстра девствено маслиново масло

Начин на Подготовка:

  1. Подготовка на тестото: Растворете го квасецот во вода, додајте го брашното и солта, а потоа замесете меко и еластично тесто. Оставете го да нарасне најмалку 24 часа на собна температура.
  2. Формирање на пицата: Развлечете го тестото со рака во кружен облик (никогаш не користете сукало!).
  3. Додавање на состојките: Нанесете тенок слој од доматен сос, распоредете парчиња моцарела и додадете неколку листови свеж босилек.
  4. Печење: Печете во загреана печка на 450°C или во специјална печка на дрва околу 90 секунди.
  5. Завршен допир: Додадете неколку капки маслиново масло пред сервирање.

Пицата Денес: Глобален Феномен

Од своите скромни почетоци, пицата денес е едно од најпопуларните јадења во светот. Секој народ ја адаптираше според своите вкусови, создавајќи различни варијации. На пример, во САД, пицата се трансформира во „чикашка длабоко-печена пица“ и „Њујорк стил“ пица со тенка и мека кора. Во Јапонија, популарни се екстравагантни верзии со морски плодови и необични состојки како мајонез и васаби.

Прочитај ме:  Опасни комбинации на средства за чистење: Што никогаш не смеете да мешате?

Според истражувањата, пицата е еден од најконсумираните оброци во светот. Глобалниот пазар за пица е вреден милијарди долари, а секојдневно се продаваат милиони парчиња пица низ целиот свет. Со порастот на технологијата, нарачките преку интернет и мобилните апликации овозможија уште поголема достапност.

Во многу земји, пицата стана културен симбол, дел од семејните собири, забави и ресторанските менија. Без разлика дали станува збор за традиционална неаполитанска верзија или иновативна модерна креација, пицата останува вечен фаворит.

Пица за сите!

Пицата не е само едноставно јадење – таа е дел од историјата, културата и гастрономијата на човештвото. Од античките цивилизации, преку неаполитанските улици, па сè до модерните гурмански ресторани, таа постојано се развива и адаптира на различни вкусови. Денес, пицата е вистински глобален феномен, обединувајќи милиони луѓе низ светот во љубовта кон ова неверојатно јадење.