Орев – Здравствени придобивки
Орев (Juglans regia) е плод кој не само што е прилично вкусен за сите нас, туку има и бројни здравствени придобивки. Оревот е богат со нутритивни вредности и се користи како природен лек во традиционалната медицина. Што го прави тврдиот орев толку здрав и како може да влијае на нашето здравје.
Извор на здрави масти
Тврдиот орев е одличен извор на омега-3 масни киселини, кои се неопходни за нашето тело. Овие масни киселини помагаат во намалување на воспаленијата, подобрувањето на здравјето на срцето и крвните садови, и го поддржуваат нормалниот развој на мозокот. Тие исто така играат важна улога во одржување на нормалните нивоа на холестерол.
Поддршка на мозочната функција
Богатството на омега-3 масни киселини во оревите не само што влијае позитивно на срцето, туку и на мозокот. Оревите се одлични за подобрување на когнитивните функции, концентрацијата и меморијата. Неодамнешни истражувања покажуваат дека редовното консумирање на ореви може да го намали ризикот од развој на Алцхајмерова болест и други невролошки заболувања.
Антиоксидантни својства
Оревите се одличен извор на антиоксиданти, особено полифеноли. Овие соединенија помагаат во заштитата на клетките од оштетувања предизвикани од слободни радикали, што може да го намали ризикот од развој на хронични болести како рак и срцеви заболувања. Полифенолите исто така имаат антиинфламаторно дејство, што може да го подобри имунолошкиот систем.
Подобрување на здравјето на срцето
Регуларната консумација на ореви може да има значителен позитивен ефект на здравјето на срцето. Оревите се природни антиинфламаторни средства кои помагаат во намалување на воспаленијата во телото, што е клучно за превенција на срцеви заболувања. Тие исто така помагаат во регулирањето на крвниот притисок и нивото на холестерол, што ги прави важен дел од исхраната на луѓето со срцеви заболувања.
Поддршка на дигестивниот систем
Оревите содржат влакна кои помагаат во подобрувањето на дигестијата. Влакната се одлични за одржување на здравото функционирање на цревата, а исто така помагаат во спречување на запек. Потоа, оревите содржат и протеини кои помагаат во обновата на клетките и одржување на цревната флора.
Контрола на телесната тежина
Тврдиот орев е висококалоричен, но и богат со протеини и здрави масти кои ги даваат долготрајни чувства на ситост. Внесувањето ореви во умерени количини може да помогне во контрола на апетитот и одржување на здравата тежина, бидејќи овие компоненти го подобруваат метаболизмот и ја намалуваат желбата за несакани грицки.
Подобрување на кожата
Оревите се добар извор на витамин Е, кој има големо значење за здравјето на кожата. Витаминот Е е силен антиоксидант што ја штити кожата од оштетување од сонце и други надворешни фактори. Оревите исто така помагаат во намалување на знаците на стареење и го подобруваат тенот и еластичноста на кожата.
Тврдиот орев е не само вкусен, туку и нутритивно богат плод кој има широк спектар на здравствени придобивки. Од подобрување на здравјето на срцето и мозокот до зајакнување на имунолошкиот систем и здравјето на кожата, оревите се одличен додаток на секојдневната исхрана. Редовната консумација на ореви во умерени количини може да биде клучен фактор во одржувањето на општо добро здравје.