Цезар салата со пилешко и јајца
Класичната верзија на Цезар салата обично вклучува едноставна мешавина од зелена салата, крутони и сирење во прелив од аншоа-лук, но овој рецепт додава печено пилешко месо и варени јајца.
За овој Рецепт е потребно:
Салата
- 0,25 глави Зелена Салата
- 75 гр Пилешки Гради
- 0,25 Чабата
- 1 варено Јајце
- 2¼ лажички Маслиново Масло
Дресинг:
- 0,25 чешниња Лук
- 7,5 g Грана Падана
- 25 мл Јогурт
- 0,5 солени Аншоа
- 1 ½ лажичка Мајонез
- ¼ лажичка Сенф
- 5 ml Маслиново Масло
- ¾ лажичка Сок од Лимон
- Лук во прав
- Сол
- Бибер
Подготовка:
- Крутоните печете ги во рерна.
Загрејте ја рерната на 180°C. Лебот исечкајте го на коцки, наредете го на плех и рамномерно намачкајте го со 2 лажици маслиново масло. По желба зачинете со малку сол.
Печете околу 8-10 минути, зависи од шпоретот/фурната. Свртете неколку пати за да се печат коцките рамномерно. - Печете ги пилешките гради.
Пилешките гради исечкајте ги на филети, зачинете со сол, бибер, зачинете по вкус и премачкајте ги со маслиново масло.
Пржете го пилешкото на средна топлина (околу 4 минути од секоја страна). - Измешајте ги состојките на сосот
Издробете ги лукот и аншоата, додадете го ренданото сирење и измешајте ги со мајонезот, сенфот, јогуртот и сокот од лимон. Слободно прилагодете се на вашиот вкус и ако сакате повеќе кисела нота, додадете повеќе лимон. - Подгответе зелена салата.
Исчистените и измиени листови зелена салата искинете ги на големи парчиња и ставете ги во голем сад. - Исечете го пилешкото.
Пилешкото исечкајте го на ленти, а печените парчиња леб и варените јајца на коцки.
Над салатата фрлете половина од пилешкото, половина од јајцата и половина од печените коцки леб, односно, крокети. Додадете 3/4 од преливот и убаво измешајте. - Додадете го остатокот од пилешкото
Додадете го остатокот од пилешкото, лебот и јајцата и прелијте го со остатокот од преливот.
На крај посипете со преостанатото рендано сирење и послужете веднаш.