ДесертРецептХрана

Торта со Афион и Лимон

Колачот или коцките Торта со Афион и Лимон се совршен десерт за сите љубители на афионот, а освежителната нота на лимон им дава на овие коцки посебен вкус. Еве како многу лесно да го направите овој колач.

За овој Рецепт е потребно:

Торта или Колач:

  • 220 гр обично брашно
  • 1 ½ лажичка прашок за пециво
  • 1 лажичка сол
  • 3 лажици семе од афион
  • 200 грама шеќер
  • 2 лажици рендана кора од лимон
  • 120 грама путер
  • 3 јајца
  • 120 мл шлаг
  • 60 мл млеко
  • 1 лажичка сок од лимон

Сируп од Лимон:

  • 50 грама шеќер
  • 60 ml вода
  • 60 ml сок од лимон

Прелив од Лимон:

  • 120 гр шеќер во прав
  • 2 супени лажици сок од лимон
  • 1 лажица шлаг (по избор)

Подготовка:

Загрејте ја рерната

Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тавата за печење со хартија за печење и оставете ја на страна.

Измешајте ги состојките за тортата или колачот

Измешајте ги брашното, прашокот за пециво, солта и афионот и оставете ги на страна. Во посебен сад измешајте ги шеќерот и кората од лимон и тријте ги меѓу врвовите на прстите за да го ослободите вкусот на лимонот.

Додадете го путерот и со миксер за крем путерот, лимонот и шеќерот. Потоа додадете ги јајцата едно по едно и мешајте додека сè не се соедини. Изматете ја шлагот, млекото и сокот од лимон. Додадете ги сувите состојки и сè убаво измешајте.

Печете

Истурете ја смесата во тава за печење и печете помеѓу 50 и 55 минути на 180 степени.

Направете Сируп од Лимон

Додека колачот се пече, измешајте ги шеќерот и водата и варете на тивок оган додека не се раствори шеќерот. Тргнете го од оган и измешајте со сок од лимон. Истурете во стаклен сад и оставете да се излади на собна температура.

Прочитај ме:  Традиционална Француска Салата - Salade Niçoise

Со сирупот прелијте ја тортата или колачот

Додека колачот е уште топол, прободете го со чепкалка за заби на неколку места и прелијте го со сирупот од лимон. Оставете го сирупот да се впие во колачот, околу 15 до 20 минути.

Направете Прелив од Лимон

Додека колачот се лади изматете ги сите состојки за преливот, па преливот прелијте го со целосно изладениот колач и послужете.