Палачинки со Боровинки
Овој пат во рецептот за класични американски палачинки додадовме боровинки. Меките и воздушни палачинки се одлична идеја за сладок појадок, а можете да ги послужите со шлаг, друго овошје, мед или јаворов сируп.
За овој Рецепт е потребно:
- 75 g обично брашно
- 75 гр остро брашно
- ½ лажичка сол
- 1 лажица прашок за пециво
- 1 лажица шеќер
- 1 јајце
- 240 мл млеко
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 ½ лажичка стопен путер
- 100 гр свежи боровинки
- Свежи боровинки (за сервирање)
- Мед или јаворов сируп (за сервирање)
- Масло за пржење
Подготовка на рецептот:
Измешајте ги сувите состојки
Во поголем сад просејте ги брашното и прашокот за печиво, додадете сол и шеќер и измешајте.
Изматете ги јајцата
Во друг помал сад со жица за матење изматете ги јајцата со млекото и екстрактот од ванила.
Измешајте
Додадете ја смесата со млеко во брашното и мешајте додека не се соединат состојките.
Додадете путер и боровинки
Со шпатула измешајте ги растопениот путер и свежите боровинки, покријте ја смесата со најлонска фолија и оставете ја на страна 30 минути. Смесата треба да биде густа за да можете да обликувате помали палачинки.
Печете
Лесно подмачкајте ја тавата за палачинки, ставете ја на средна топлина и додадете половина кугла од смесата. Гответе ги палачинките околу 3 минути од секоја страна, ќе знаете да ги превртите кога на површината ќе почнат да се создаваат мали меурчиња.
Послужете
Послужете ги палачинките со свежи боровинки, мед или јаворов сируп.