ДесертРецептХрана

Палачинки со Боровинки

Овој пат во рецептот за класични американски палачинки додадовме боровинки. Меките и воздушни палачинки се одлична идеја за сладок појадок, а можете да ги послужите со шлаг, друго овошје, мед или јаворов сируп.

За овој Рецепт е потребно:

  • 75 g обично брашно
  • 75 гр остро брашно
  • ½ лажичка сол
  • 1 лажица прашок за пециво
  • 1 лажица шеќер
  • 1 јајце
  • 240 мл млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 ½ лажичка стопен путер
  • 100 гр свежи боровинки
  • Свежи боровинки (за сервирање)
  • Мед или јаворов сируп (за сервирање)
  • Масло за пржење

Подготовка на рецептот:

Измешајте ги сувите состојки

Во поголем сад просејте ги брашното и прашокот за печиво, додадете сол и шеќер и измешајте.

Изматете ги јајцата

Во друг помал сад со жица за матење изматете ги јајцата со млекото и екстрактот од ванила.

Измешајте

Додадете ја смесата со млеко во брашното и мешајте додека не се соединат состојките.

Додадете путер и боровинки

Со шпатула измешајте ги растопениот путер и свежите боровинки, покријте ја смесата со најлонска фолија и оставете ја на страна 30 минути. Смесата треба да биде густа за да можете да обликувате помали палачинки.

Печете

Лесно подмачкајте ја тавата за палачинки, ставете ја на средна топлина и додадете половина кугла од смесата. Гответе ги палачинките околу 3 минути од секоја страна, ќе знаете да ги превртите кога на површината ќе почнат да се создаваат мали меурчиња.

Послужете

Послужете ги палачинките со свежи боровинки, мед или јаворов сируп.

Прочитај ме:  Неодолива Чоколадна Торта