РецептХрана

Неодолива Чоколадна Торта

Ова е торта што ќе ги воодушеви вашите гости – 3 сочни чоколадни пандишпан се прекриени со густ и кадифеен чоколаден крем. Декорација се прави со рендано (млечно) чоколадо.

За овој Рецепт е потребно:

  • Бисквити
  • 200 gr чоколадо за готвење (околу 60% какао)
  • 200 грама путер
  • 1 лажица инстант кафе
  • 170 гр обично брашно
  • ½ лажичка прашок за пециво
  • ¼ лажичка сода бикарбона
  • 200 грама шеќер
  • 25 g какао во прав
  • 3 јајца
  • 75 мл млеко
  • 50gr рендано млечно чоколадо (за декорација)
  • Ганаш
  • 200 gr чоколадо за готвење (60% какао)
  • 300 ml шлаг
  • 2 лажици шеќер

Подготовка:

Бисквит

Загрејте ја рерната:

Загрејте ја рерната на 160 степени (ако користите рерна со вентилатор, на 140 степени) и намачкајте калап за колачи од 20 сантиметри.

Измешајте:

Во сад со средна големина измешајте ги сечканата чоколада, стопениот путер, кафето и 125 мл ладна вода. Загрејте на тивок оган и мешајте додека сè не се раствори.

Измешајте ги сувите состојки:

Соединете ги сувите состојки, внимавајќи да нема грутчиња.

Соединете ги состојките:

Изматете ги јајцата и матеницата. Растопената чоколадна смеса и смесата со јајца измешајте ги во смесата со брашно. Мешајте додека сè не стане мазно и конзистентно.

Печете:

Истурете во калапот и печете 85 до 90 минути. За да проверите дали колачот е готов, ставете чепкалка за заби, која треба да излезе чиста кога ќе ја извадите.

Оставете да се излади:

Оставете го колачот во калапот да се излади, а потоа префрлете го на решетка да се излади целосно. Кога ќе се излади, поделете го хоризонтално на три дела.

Ганаш/Фил

Загрејте го шлагот:

За ганашот, во сад ставете ја сечканата чоколада за готвење, а во тенџере измешајте ги шлагот и шеќерот и загрејте ги додека не зовријат.

Прелијте го чоколадото:

Тргнете го од оган и прелијте го со чоколадото, мешајте додека чоколадото целосно не се растопи и кремот не се изедначи. Оставете да се излади за малку да се стврдне, но сепак можете да го истурите.

Украсете:

Соединете ги слоевите со малку ганаш, а остатокот прелијте го врз колачот, оставајќи да капе по страните. Измазнете го кремот со шпатула, внимавајќи да ја покриете целата торта. Украсете ја тортата со рендано чоколадо. Ставете во фрижидер 4 часа и послужете.