Најдобри природни пробиотици за здрави црева

ЗдравјеИсхранаНамирници

Откријте пет природни извори на пробиотици кои го поддржуваат здравјето на цревата и ја подобруваат дигестијата.

Иако пробиотските додатоци се популарен начин за поддршка на здравјето на цревата, експертите советуваат дека најдобро е да се внесуваат преку храната. Природните пробиотици се поефикасни, побезбедни и почесто повкусни од оние во капсули. Дополнително, тие носат многу хранливи материи кои го поддржуваат здравјето на целото тело.

Според Универзитетот Харвард, витамините и минералите се најкорисни кога доаѓаат од храната. Експертите од Универзитетот Браун додаваат дека постојат многу намирници богати со природни пробиотици, што го олеснува изборот според личните потреби и варење.

Банани, Аспарагус, Јаболко, Лук и овес се најдобрите природни извори на пробиотици. Тие го поддржуваат растот на корисните бактерии, ја подобруваат микробиотската флора и го зајакнуваат дигестивниот систем. Внесувајте ги редовно за оптимално здравје на цревата.

Природни пробиотици кои го поддржуваат здравјето на цревата:

  • Банана – стимулира раст на корисните бактерии

  • Аспарагус – богат со влакна кои го поттикнуваат пробиотиците

  • Јаболко – пектин и полифеноли за здрав микробитик

  • Лук – природен стимулатор на корисните бактерии

  • Овес – отпорен скроб за производство на бутират

Банана

Бананите, особено популарната сорта Кавендиш, го стимулираат растот на корисните бактерии во цревата. Иако самите не содржат живи бактерии, нивната комбинација со пробиотиците во цревата го подобрува нивното делување.

Аспарагус

Аспарагус или Шпаргла, ги поттикнува корисните бактерии преку своите влакна, кои служат како храна за пробиотиците. Аспарагусот е богат со витамини и минерали, кои го поддржуваат целокупното здравје на дигестивниот систем.

Јаболко

Јаболката содржат пектин, кој помага во подобрувањето на микробиомот и ја зголемува активноста на пробиотикот во цревата. Полифенолите во јаболката дополнително го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем.

Лук

Лукот е природен стимулатор на корисните бактерии. Инулин и други соединенија во него ја поттикнуваат активноста на пробиотиците, ја намалуваат концентрацијата на штетните бактерии и го поддржуваат имунолошкиот систем.

Овес

Овесот содржи влакна кои ја поттикнуваат активноста на пробиотиците и ја подобруваат микробиотската флора. Отпорниот скроб во овесот го зголемува производството на бутират — масна киселина која ја штити цревната слузница, го намалува воспалението и го зајакнува имунитетот.