Ликер од мандарина што освежува и освојува

ПијалоциРецепт

Уникатен домашен ликер од кора од мандарина со едноставна подготовка и ароматичен вкус. Детален рецепт и чекори.

Подготовката на домашен ликер од кора од мандарина е исклучително едноставна, а резултатот е пијалок со интензивен цитрусен мирис и богата арома. Потребни се зрели, добро измиени мандарини, квалитетна вотка, шеќер и малку стрпливост додека кората ја ослободува целата своја арома во алкохолот. Ликерот може да се послужи како освежителен аперитив или да се користи како дел од разни десерти.

За овој Рецепт (за 10 лица) е потребно:

  • 500 мл квалитетна вотка
  • 5 мандарини
  • 350 г шеќер
  • 350 мл вода

Подготовка

1. Подготовка на мандарините

Мандарините темелно измијте ги, избришете ги и внимателно излупете ги. Кората исечете ја на тенки ленти за полесно ослободување на аромата.

2. Мацерација во вотка

Ставете ја кората во стаклена тегла и прелијте ја со вотка. Затворете ја добро и чувајте ја на ладно место. Теглата нежно протресувајте ја секој ден за подобра екстракција.
По седум дена, извадете ја кората и проверете дали е кршлива и сувеста — тоа е знак дека е подготвена.

3. Подготовка на шеќерниот сируп

Во мало тенџере загрејте вода и шеќер на средна температура. Мешајте додека шеќерот целосно не се раствори, па тргнете од оган и оставете го сирупот да се олади.

4. Финално спојување

Процедете ја ароматизираната вотка и додајте го изладениот шеќерен сируп. Добро измешајте и истурете го ликерот во чисто, стерилизирано стаклено шише. Чувајте во фрижидер за стабилен вкус.

Време на подготовка

  • Подготовка: 10 минути
  • Готвење: 5 минути
  • Вкупно: 15 минути