Летен колач со кајсии
Неодолив летен колач со свежи кајсии кој ќе ви го разубави денот! Брз и лесен рецепт кој сите го бараат – совршен за секоја пригода.
Совршен летен десерт со вкус на детството
Кој вели дека летото не е за печење колачи? Ако и ти си од оние што не можат да му одолеат на мирисот на домашен колач кој се шири низ кујната – тогаш ова е рецептот за тебе. Овој лесен и неодолив летен колач со свежи кајсии е токму она што му треба на секој топол ден: кратко време во рерна, максимум уживање на трпеза.
А најдобро од сè? Можеш да го прилагодиш со сезонско овошје како праски, сливи, јагоди или боровинки, но – кајсиите се класика која не се прескокнува.

Состојки:
8-10 зрели кајсии
150 г шеќер во прав
100 г кафеав шеќер (по можност ситно мелено)
200 г путер
3 јајца
1 кесичка ванилин шеќер или неколку капки екстракт од ванила
200 г брашно (тип 400)
1/2 кесичка прашок за печиво
50 г мелени бадеми
Подготовка:
1. Подготви ги кајсиите
Исечи ги на половинки и извади ги коските. Во една чинија, посипи ги со малку шеќер во прав и остави ги неколку минути да пуштат сок.
2. Тесто
Путерот, кафеавиот шеќер и останатиот шеќер во прав изматете ги со миксер додека не добиете пенеста и мазна смеса. Потоа, едно по едно додај ги јајцата. Измешај брашното со прашокот за печиво, па додај го во смесата заедно со ванилиниот шеќер и мелените бадеми.
3. Во рерна!
Истури ја смесата во округол калап (околу 25 см во дијаметар) обложен со хартија за печење. Нареди ги половинките кајсии одозгора, со сечената страна надолу. Лесно притисни ги во тестото.
4. Печи и уживај
Печи во загреана рерна на 160°C, околу 45–50 минути. Остави го да се излади, па посипи со уште малку шеќер во прав пред служење.
Совет + варијации:
Ако сакаш поинтензивен вкус, додади цимет или рендана кора од лимон во тестото.
Сервирај со топка ванила сладолед – апсолутна летна магија!