ЗдравјеИсхранаНамирнициХрана

Која храна треба да ја избегнувате додека сте бремени?

Откријте кои намирници треба да ги избегнувате додека сте бремени за да го заштитите здравјето на вашето бебе. Научете повеќе за безбедната исхрана на трудниците.

Опасни намирници за трудниците: Што треба да избегнувате за здрава бременост

За време на бременоста, жените мора да бидат особено внимателни со исхраната, бидејќи одредени намирници можат да претставуваат сериозен ризик за здравјето на мајката и фетусот. Иако е добро познато дека алкохолот е штетен, постојат и други намирници кои можат негативно да влијаат на бременоста.

Сурово и недоволно варено месо и риба

Консумирањето на сурово или недоволно термички обработено месо и риба, како што се сушито, тартар бифтекот или чадените месни производи, може да доведе до инфекција со опасни бактерии и паразити. Овие патогени можат да предизвикаат сериозни болести како салмонелоза, листериоза и токсоплазмоза, кои можат негативно да влијаат на здравјето на трудницата и развојот на бебето.

Морски плодови со висока содржина на жива

Некои риби, како што се ајкулата, сабјарката и туната, имаат висока концентрација на жива. Оваа тешка метална супстанца може да го попречи развојот на нервниот систем на фетусот, што може да доведе до невролошки проблеми и оштетување на когнитивните способности. Наместо тоа, се препорачуваат помали риби како лосос, пастрмка и сардина, кои се побезбедни извори на омега-3 масни киселини.

Неизмиен зеленчук и овошје

Овие намирници можат да содржат бактерии и паразити кои предизвикуваат труење со храна. За да се намали ризикот, секогаш мијте го темелно овошјето и зеленчукот со чиста вода, а доколку е можно, гответе го зеленчукот за дополнителна заштита.

Прочитај ме:  Како да го надоместите недостатокот на Железо во крвта

Сурово тесто и производи со непастеризирани јајца

Суровото тесто, особено кога содржи јајца, може да биде заразено со салмонела, што може да доведе до сериозни гастроинтестинални проблеми. Секогаш јадете само добро зготвени производи и избегнувајте јадење на тесто пред печење.

Производи од суво месо

Виршлите, филетите и другите производи од суво месо можат да бидат контаминирани со листерија – бактерија која може да предизвика тешки инфекции, вклучувајќи спонтан абортус или предвремено породување. За да го намалите ризикот, консумирајте месни производи само доколку се целосно термички обработени.

Непастеризирани сирења и сокови

Сирењата како што се бри, камембер, фета и синиот сир, ако не се пастеризирани, можат да содржат опасни бактерии. Исто така, свежо цедените сокови кои не поминале пастеризација можат да бидат извор на бактериски инфекции. Затоа, секогаш одбирајте пастеризирани производи.

Заклучок

Бремените жени треба да бидат особено внимателни при изборот на храна и да избегнуваат ризични намирници кои можат да предизвикаат инфекции или да го загрозат развојот на фетусот. Одржувањето на урамнотежена и безбедна исхрана е клучно за здрава бременост и нормален развој на бебето.