Dum Pukht Chicken Biryani – Дум Пухт пилешко Бирјани

РецептРучекХрана

Рецепт за традиционално индиско Дум Пухт пилешко Бирјани, приготвено на бавен оган за збогатен вкус и арома.

Дум значи „дишење“, а „Пухт“ значи „готвење“. Овој поим се однесува на традиционална техника на бавно готвење со затворен капак, при што јадењето ги впива сопствените течности и зачини за да биде со збогатен вкус.

Бирјани е индиско јадење кое ги комбинира мирисниот басмати ориз и сочните парчиња пилешко подготвени со мешавина од ароматични зачини.

За ово Рецепт (за 4лица) е потребно:

  • 1 кг пилешко месо
  • 800 гр басмати ориз
  • 5 гр паста од ѓумбир
  • 5 гр паста од лук
  • 500 гр пржен кромид
  • 300 гр сечкани домати
  • 3 гр зелено чили
  • 100 мл урда (или јогурт)
  • 250 мл масло
  • 2 гр црн кардамон
  • 7 гр мелен коријандер
  • 2 гр каранфилче во прав
  • 2 гр ловоров лист
  • 500 гр сечкан кромид
  • 5 гр кардамон
  • 1 гр шафран
  • 3 гр мелен ким
  • 5 гр куркума
  • 5 гр сечкан ѓумбир

Начин на подготовка:

1. Подгответе го оризот
Измијте го басмати оризот и оставете го да се потопи во вода еден час.

2. Маринирајте го пилешкото
Измијте го месото и маринирајте го со паста од ѓумбир и лук. Оставете го настрана.

3. Подгответе го основниот кари сос
Загрејте масло во длабока тава. Додадете сечкан ѓумбир и зелено чили, па кратко пропржете. Потоа додадете сечкан кромид и пржете додека не добие златна боја. Додадете ги доматите и варете неколку минути.

4. Зачинете го сосот
Додадете куркума, мелен коријандер, каранфилче, гарам масала, сечкан коријандер и лисја од нане. Посолете по вкус и варете додека сосот не стане полугуст.

5. Додадете го пилешкото во сосот
Во друга тава пропржете малку ким, па додадете го сварениот сос. Веднаш потоа додадете го маринираното пилешко и гответе додека месото не омекне.

6. Слоевито редење и финално готвење
Врз пилешкиот сос наредете го полусварениот ориз. Посипете со вода во која е растворен шафранот, додадете сечкан коријандер и лисја од нане. Покријте со капак и гответе на тивок оган. На крајот посипете со пржен кромид.