Dum Pukht Chicken Biryani – Дум Пухт пилешко Бирјани
Рецепт за традиционално индиско Дум Пухт пилешко Бирјани, приготвено на бавен оган за збогатен вкус и арома.
„Дум“ значи „дишење“, а „Пухт“ значи „готвење“. Овој поим се однесува на традиционална техника на бавно готвење со затворен капак, при што јадењето ги впива сопствените течности и зачини за да биде со збогатен вкус.
Бирјани е индиско јадење кое ги комбинира мирисниот басмати ориз и сочните парчиња пилешко подготвени со мешавина од ароматични зачини.
За ово Рецепт (за 4лица) е потребно:
- 1 кг пилешко месо
- 800 гр басмати ориз
- 5 гр паста од ѓумбир
- 5 гр паста од лук
- 500 гр пржен кромид
- 300 гр сечкани домати
- 3 гр зелено чили
- 100 мл урда (или јогурт)
- 250 мл масло
- 2 гр црн кардамон
- 7 гр мелен коријандер
- 2 гр каранфилче во прав
- 2 гр ловоров лист
- 500 гр сечкан кромид
- 5 гр кардамон
- 1 гр шафран
- 3 гр мелен ким
- 5 гр куркума
- 5 гр сечкан ѓумбир
Начин на подготовка:
1. Подгответе го оризот
Измијте го басмати оризот и оставете го да се потопи во вода еден час.
2. Маринирајте го пилешкото
Измијте го месото и маринирајте го со паста од ѓумбир и лук. Оставете го настрана.
3. Подгответе го основниот кари сос
Загрејте масло во длабока тава. Додадете сечкан ѓумбир и зелено чили, па кратко пропржете. Потоа додадете сечкан кромид и пржете додека не добие златна боја. Додадете ги доматите и варете неколку минути.
4. Зачинете го сосот
Додадете куркума, мелен коријандер, каранфилче, гарам масала, сечкан коријандер и лисја од нане. Посолете по вкус и варете додека сосот не стане полугуст.
5. Додадете го пилешкото во сосот
Во друга тава пропржете малку ким, па додадете го сварениот сос. Веднаш потоа додадете го маринираното пилешко и гответе додека месото не омекне.
6. Слоевито редење и финално готвење
Врз пилешкиот сос наредете го полусварениот ориз. Посипете со вода во која е растворен шафранот, додадете сечкан коријандер и лисја од нане. Покријте со капак и гответе на тивок оган. На крајот посипете со пржен кромид.