ЈапонијаХрана

Домашен Зеленчук и Евтини Замени: Како Јапонците Се Борат Против Зголемените Цени на Храната

Како да заштедите на храна и да се храните здраво во време на инфлација

Резиме:

  • Цените на основни производи како ориз и зелка бележат драматичен пораст.
  • Потрошувачите учат како да одгледуваат домашен зеленчук како евтина замена.
  • Уделот на трошоците за храна во домаќинствата достигнува највисоко ниво за последните 42 години во 2024 година.

Токио, 31 јануари – Јапонска иновација во домашното одгледување зеленчук како одговор на инфлацијата

Во услови на економска криза, Јапонците се приспособуваат на новите економски реалности, експериментирајќи со домашно одгледување зеленчук како решение за зголемените трошоци на храната. Пример за тоа е Кирина Мочизуки, која со години ги сметала солените палачинки “окономијаки” за идеален оброк за секој ден. Ова традиционално јадење, кое содржи зелка како главен состојок, сега се чини недостижно поради енормно зголемените цени на зелката.

Со цените на зеленчукот кои во некои случаи се зголемија дури трикратно, многу потрошувачи во Токио се принудени да се прилагодат. За да избегне скапите пазарувања, Мочизуки експериментира со сушени алги како замена, но и со домашно одгледување праз во чаша вода, користејќи ги корените кои инаку би биле фрлени.

Инфлацијата во Јапонија: Потрошувачките навики се менуваат

Инфлацијата, која не беше видена во Јапонија со генерации, сега ги притиска потрошувачите. Во текот на 2024 година, цената на основни продукти како зелка и ориз достигна нови врвови. Во Токио, цената на главица зелка сега се искачува до 1.000 јени (околу 6,43 долари), што е приближно еднакво на часовна плата. Овој тренд на растечките цени влијае и на најосновните намирници, што го прави одгледувањето на домашен зеленчук попривлечно од кога било.

Платите во Јапонија не успеваат да ја следат инфлацијата, што создава сериозна финансиска напнатост за домаќинствата. Според податоците на Банката на Јапонија, каматните стапки се зголемени на највисоки нивоа во последните 17 години, но Енгеловиот коефициент – уделот на трошоците за храна во вкупните трошоци на домаќинствата – достигна историски највисоки вредности во последните 42 години. Овие економски услови ја принудуваат популацијата да бара иновативни решенија за намалување на потрошувачките трошоци.

Зелка, ориз и креативност во борбата против инфлацијата

Цената на оризот, кој во декември 2024 година се зголеми за 60% во однос на претходната година, е уште еден знак на економскиот притисок кој ја погодува Јапонија. Сепак, многу потрошувачи не се откажуваат од својата традиција, туку се приспособуваат со наоѓање евтини замени и со тоа ја вклучуваат креативноста во својата секојдневна исхрана. Одгледувањето зеленчук дома и користењето на алтернативни состојки како сушени алги или преработен праз, се само некои од начините на кои Јапонците ја надминуваат економската криза.

Министерството за земјоделство на Јапонија во потрага по нови решенија за намалување на цените на оризот

Како одговор на растечките цени на храната, Министерството за земјоделство на Јапонија разгледува воведување на нови правила кои ќе дозволат владини резерви на ориз да се продаваат на земјоделските кооперативи, со цел да се намалат малопродажните цени. Оваа мерка е дел од напорите за справување со инфлацијата и намалување на финансискиот товар на потрошувачите.

Домашен Зеленчук - Јапонија

Живот во земјоделска просторија: Како YouTuber-от Казуки Накада успеа со домашно одгледување зеленчук

За YouTuber-от Казуки Накада, актуелните трендови на цените се покажаја како вистински благослов. Накада, кој започна со одгледување зеленчук во домот како хоби за време на пандемијата, денес има скоро 90,000 претплатници кои се заинтересирани да научат како да ја продолжат траењето на зеленчукот од продавница и да одгледуваат нови во садови со вода, без почва.

“Во последните две недели добив 4,500 нови следбеници,” изјави Накада за Ројтерс, од неговиот дом во Кавасаки, надвор од Токио.

Во 2023 година, Накада ја напуштил својата работа во електронскиот трговец за целосно да се посвети на одгледување 47 различни видови на зеленчук низ целиот дом. Се што е од шисо листови, кромид и даикон ротквици, расте во празни пластични шишиња, конзерви од пиво, па дури и во кошницата на неговиот велосипед.

Изазовите на домашното одгледување зеленчук

Додека одгледувањето зеленчук дома носи големи предности, тоа не е без свои предизвици. Семјството на Накада морало да спие без климатизација за време на жешките летни ноќи, а неговата сопруга се жали дека не може да го дои своето новороденче во дневната соба бидејќи завесите мора да останат отворени за да се осигура дека зеленчукот добива доволно сончева светлина.

Сепак, со високи цени на зеленчукот, Накада вели дека жртвите се исплатиле. Тој неодамна успеал да одгледува солиден лист од зелка во кутија за јадење, користејќи нејадливото јадро и течни ѓубрива – тема за неговото следно видео на YouTube.

“Домашното одгледување на зеленчук навистина ни помогна да ги намалиме трошоците за храна, па затоа сакам да ги споделам моите наоди со останатите,” рече Накада.