Дали некогаш би го ставиле ова во грав? Тајната состојка на една Американка.
Американка, тврди дека нашла состојка што го прави гравчето многу поубаво, дали и вие би пробале?
Многу од нас имаме свои мали тајни за подобрување на вкусот на класичните јадења, но малкумина би помислиле дека клучот за совршен конзервиран грав лежи во – сокот од портокал. Токму тоа го тврди една гурманка од Флорида, која пораснала опкружена со портокалови дрвја и чие непце е навикнато само на најдоброто.
Таа го сподели своето кулинарско откритие со The Kitchn, а тоа вклучува специфичен, свежо исцеден сок кој му дава на јадењето неочекувана длабочина, пишува The Kitchn.
Каков вид сок е најдобар за употреба
Иако станува збор за американски бренд сок Trader Joe’s, кој не е достапен во нашата земја, неговата тајна е што е непастеризиран. За разлика од повеќето сокови кои минуваат низ различни процеси како што се концентрација, филтрација или пастеризација, што често ги прави водени, овој сок задржува автентичен, свежо исцеден вкус. Токму оваа свежина и природна сладост со нота на киселост го прават идеален додаток на солени јадења.
Грав со неочекуван додаток
Инспирацијата за овој необичен рецепт доаѓа од готварската книга на Сем Сифтон „The New York Times Cooking: No Recipe Recipes“, која охрабрува готвење без строго придржување кон мерките. Идејата е едноставна: додавањето малку сок од портокал го носи јадењето со грав на сосема ново ниво. Токму таа „тајна состојка“ ве тера да се прашате: „Хмм… што е ТОА?“
За да го подготвите ова јадење, ќе ви требаат конзерва или две црн грав, една шака цилантро, малку кромид или лук, ким и, секако, квалитетен свежо исцеден сок од портокал. Можете исто така да додадете малку сланина за дополнителен вкус, ако сакате.
Подготовката е брза и лесна
Процесот започнува со пржење на сечкан кромид или лук во маслиново масло. Откако зеленчукот ќе омекне, додадете прстофат ким и сол, сечкан коријандер и неколку лажици сок од портокал. Клучот е течноста да се крчка накратко додека малку не се згусне и не се претвори во сируп.
Потоа додадете го конзервираниот грав, заедно со течноста во која бил, и продолжете да готвите на тивок оган додека сите вкусови не се спојат. За погуста текстура, можете лесно да изгмечите дел од гравот со вилушка. Сокот од портокал совршено ги врзува солените компоненти, давајќи му на јадењето суптилна сладост и освежителна киселост – како исцеден лимета.