Дали јадењето јајца секој ден навистина е штетно за здравјето?
Јадењето јајца секој ден навистина ли е штетно за нашето здравје? Без разлика дали ги сакате пржени, на „око“ или како омлет, јајцата се основна намирница која може да се вклучи во секој оброк. Но, дали може безбедно да се јадат секој ден?
И покрај старите митови, секојдневното јадење јајца не претставува ризик по здравјето. Всушност, јајцата обезбедуваат бројни нутритивни придобивки што ги прават вреден дел од вашата исхрана. Да објасниме зошто ова долго време распространето верување за јајцата можеби е застарено.
Како јајцата имаат моќен нутритивен ефект
Јајцата се богат извор на протеини, што ги прави идеален избор за оние кои сакаат да изградат или одржуваат мускули. Две јајца обезбедуваат околу 15 грама протеини, што е споредливо со мала говедска плескавица.
Покрај протеините, јајцата содржат есенцијални минерали како цинк, железо, магнезиум и фосфор. Тие се богати со клучни витамини. На пример, две јајца обезбедуваат речиси половина од препорачаните дневни количини на витамин К и витамин Д. Уште поимпресивно, тие покриваат 100% од дневните потреби за витамин Б12, кој го поддржува мозокот и имунолошкиот систем. Јајцата се потценета хранлива сила која вреди редовно да се вклучува во оброците.
Побивање на стравовите од холестерол
Долго време, јајцата имаа репутација за зголемување на холестеролот и ризикот од срцеви заболувања. Но, неодамнешни научни истражувања прикажуваат поинаква слика. Студија од 2022 година објавена во Elifesciences покажува дека јадењето јајца дневно, кога се консумираат умерено, е безбедно и не е поврзано со лошо здравје на срцето.
Ако немате висок холестерол, можете да јадете јајца секој ден без грижи. Клучот е умереност и внимателно подготвување. Разновидноста во јадењата со јајца не само што ги прави оброците поинтересни, туку влијае и на нивната хранлива вредност.
Како методите на готвење влијаат на хранливата вредност
Не сите начини на готвење јајца ја зачувуваат хранливата вредност подеднакво. Генерално, колку подолго се готви јајцето, толку помалку хранливи материи содржи. Тврдо варените јајца се практични и вкусни, но нудат малку помалку хранливи материи од оние зготвени помеко.
На пример, ако сакате да го максимизирате внесот на протеини и витамини, јајцата зготвени со сончевата страна нагоре или лесно варените се подобар избор. Овие методи зачувуваат повеќе од корисните соединенија чувствителни на висока температура.
Јадење јајца секојдневно
Порано сите ние избегнувавме јајца, плашeјќи се од зголемен холестерол. Но, по најновите истражувања, многумина од нас почнаа редовно да ги вклучувааат во исхраната, особено за појадок. Тие го одржуваат човекот сит подолго време и даваат ментален поттик во текот на денот.
Една едноставна промена во нашиот оброк е менувањето на начинот на готвење: понекогаш пржени со зеленчук, друг пат во маслиново масло или меко варени за брз појадок. Оваа разновидност ги прави оброците пријатни и нутритивно избалансирани.
Ако сте претпазливи со јајцата, дајте им уште една шанса. Следете го вашето тело и здравствените маркери и можеби ќе откриете дека јајцата се вреден сојузник во вашата секојдневна исхрана.