РецептХрана

Чизкејк со Џин и Тоник

Џин и тоник десерт: Освежителна кулинарска сензација, Љубителите на џин и тоник сега можат да уживаат во неговата десертна верзија! Оваа уникатна комбинација на крцкава основа и кремасто, освежително полнење ќе ве воодушеви.

Совршена комбинација за гурмани

Со совршен баланс на вкусови, овој десерт ги задоволува сите сетила. Изберете тоник по ваш избор за да ја прилагодите аромата според вашите желби.

Лесна и флексибилна подготовка

Ако внимавате на калориите, заменете го крем-сирењето со сирење со намалена масленост без да го загубите богатиот вкус. Оваа опција овозможува уживање без грижа за вишокот калории.

Прилагодување според вкусови и нутритивни потреби. Со овој десерт, секој љубител на џин и тоник ќе добие нова причина за уживање!

За овој Рецепт е потребно:

Подлога:

  • 250 gpetit бисквити
  • 150 грама путер
  • кора од 1 лимета

Фил:

  • 150 мл џин
  • 150 мл тоник
  • 70 гр шеќер
  • 5 листови желатин
  • 5 лажици вода
  • 600 гр крем сирење
  • 300 мл слатка павлака, разладена
  • 100 гр шеќер во прав
  • сок од 1 лимета
  • 16 парчиња лимета
  • кора од 1 лимета

Подготовка

Подлога

Подгответе ја подлогата:

Сомелете ги бисквитите во блендер додека не добијат текстура на песок. Растопете го путерот и додадете го во бисквитите.

Изрендајте ја кората од лимета, ставете ја во блендер и кратко изблендирајте. Префрлете ја смесата во калап со дијаметар од 26 см. Притиснете со прстите за да се залепи на страните на калапот. Калапот префрлете го во фрижидер додека го подготвувате филот.

Фил

Растопете го желатинот:

  • Листовите желатин ставете ги во сад и прелијте ги со водата. Оставете 5 минути да отече.

Сварете го сирупот.

  • Во бокал истурете џин, тоник и шеќер. Загрејте на тивок оган додека не се раствори шеќерот. Тргнете го од оган и додадете го отечениот желатин. Мешајте додека желатинот не се раствори и оставете го на страна.

Измешајте го шлагот 

  • Во основата исцедете ја лиметата чија кора сте ја изрендале. Слатката павлака се мати додека не се стегне.

Измешајте го филот.

  • Во поголем сад ставете крем сирење, шеќер и сок од лимета и измешајте на средна брзина 2-3 минути.
  • Намалете ја брзината на мешање и постепено сипете ја смесата за џин. На крај со шпатула нежно преклопете го приготвениот шлаг.

Изладете

Намачкајте го филот врз основата и ставете го во фрижидер најмалку 5 часа, по можност преку ноќ. Пред сервирање, украсете ја тортата со рендана кора од лимон и парчиња лимета.