Бомба од супа за најдобар имунитет
Брза и моќна супа со пилешко, зеленчук, ѓумбир и лимон за зајакнување на имунитетот во студената сезона.
Совршена имуно-супа: топол заштитник во сезоната на настинки
Студеното време веќе притиска, а со него доаѓаат настинките и вирусите. Најдобриот природен штит? Топла, богата и витаминизирана супа што го буди имунитетот. Оваа верзија комбинира зеленчук полн со хранливи материи, протеини од пилешко месо и моќниот дуо ѓумбир–лимон, познати по нивните заштитни својства. Лесна е за подготовка, вкусна и идеална за целото семејство.
Времето за подготовка е 20 минути, готвењето 50 минути, а вкупно одзема еден час и 10 минути. Рецептот е едноставен и доволен за 4 порции.
За овој Рецепт (за 4 лица) е потребно:
- 1 лажица маслиново масло
- 2 моркови
- 200 г тиква
- 2 стебленца целер
- 1 кромид
- 1 шака печурки
- 1 лажичка паста од ѓумбир
- 2 чешниња лук
- 2 коцки пилешка супа
- 2,5 л врела вода
- 1 гранче рузмарин
- 150 г ориз
- 1 лимон (кора и сок)
- 2 јајца
- 400 г варено или печено пилешко
Подготовка
1. Пржење на зеленчукот
Загрејте маслиново масло на средна температура. Додадете кромид, моркови, тиква и целер со малку сол. Пржете 5 минути, потоа додајте ги печурките и гответе додека омекнат.
2. Додавање на ароматичните состојки
Додајте ѓумбир, лук, рузмарин и ориз и гответе уште 2 минути додека почнат да ослободуваат мирис. Растворете ги пилешките коцки во 2,5 л врела вода и додајте ја течноста во тенџерето. Оставете да зоврие.
3. Варење на тивок оган
Гответе покриено 20 минути. Потоа додајте го искршеното пилешко месо и кората од лимон. Варете уште 5 минути или додека оризот целосно не омекне. Извадете го рузмаринот и намалете ја температурата.
4. Подготовка на јајчната смеса
Во посебен сад разматете ги јајцата со сок од лимон. Бавно додавајте неколку лажици топла супа за постепено изедначување на температурата и спречување згрутчување.
5. Финално згуснување на супата
Полека сипете ја јајчната мешавина назад во супата, мешајќи постојано додека не стане кремаста и мазна. Исклучете ја топлината, зачинете по вкус и сервирајте додека е топла.





