Bagels – Американски Ѓевречиња
Можете да ги претворите основните состојки од оставата на домашната кујна, во вкусни домашни ѓевречиња со дупки и семенки, познати како „Bagels“.
Печивата од американското тесто од квасец се подготвуваат на необичен начин – прво се варат, а потоа се печат, што резултира со малку поинаква, поцврста текстура на пецивото.
За овој Рецепт е потребно:
- 6 g сув квасец
- 20 гр шеќер
- 300 мл топла вода
- 500 гр обично брашно
- 1 ½ лажичка сол
- 1 јајце
- Семиња по избор (афион, сусам, лен)
- Крупна сол по желба
- Намаз со сирење по желба
- Џем по желба
Подготовка на рецептот:
Активирајте го квасецот
Во 120 мл топла вода без мешање додадете шеќер и квасец и оставете 5 минути да се активира квасецот, па промешајте.
Замесете тесто
Во поголем сад измешајте ги солта и 440 г брашно, направете бунар во центарот, додадете ја смесата од квасецот и 80 мл топла вода. Мешајќи со раце, додајте ја преостанатата вода по потреба. Треба да добиете влажно и цврсто тесто.
Замесете
Тестото префрлете го на малку набрашнета површина и месете околу 10 минути додека не стане мазна и еластична. Додадете уште брашно доколку е потребно за да не се залепи тестото.
Оставете го тестото да нарасне
Лесно подмачкајте голем сад, ставете го тестото во него, свртете го неколку пати да се премачка од сите страни, покријте го со влажна кујнска крпа и оставете го на топло место 60 минути или додека не се удвои.
Притиснете го тестото
Откако тестото ќе нарасне, притиснете го со дланка и оставете го да отстои уште 10 минути.
Облик
Поделете го тестото на 8 еднакви делови, ако сакате можете да користите вага за да бидете сигурни дека имаат иста тежина. Обликувајте го секое парче во круг. Земете го тестото во раце и нежно притиснете го на работната површина со кружни движења за да создадете совршено обликувано тркалезно тесто. Повторете го процесот со остатокот од тестото.
Направете дупка
Потопете го прстот во брашно и притиснете го центарот на секое топче со него за да добиете тесто како прстен. Нежно раширете го секој прстен со рацете за да создадете поголема дупка во средината.
Оставете го тестото да нарасне
Обликуваното тесто ставете го на набрашнет плех или хартија за печење, оставајќи простор меѓу ролатите, покријте ги со влажна крпа и оставете ги да одморат 10 минути.
Загрејте ја рерната
Загрејте ја рерната на 220 степени и обложете голем плех со хартија за печење.
Гответе ги колачите
Доведете големо тенџере со вода да зоврие и со дупче лажица спуштете ги надолу, внимавајќи да не се преполни тенџерето. Откако ќе испливаат до врвот, варете една минута, превртете и варете уште една минута. Извадете ги од водата и наредете ги на подготвениот плех.
Дресинг
Премачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со семки по избор или крупна сол.
Печете
Ставете ја во рерна 20 до 25 минути или додека не порумени.
Изладете се
Извадете ги, ставете ги на решетка и оставете ги кратко да се изладат.
Послужете
Исечете и премачкајте со намаз од сирење или џем по избор.