Додавањето на една состојка во кафето може да го намали скокот на шеќерот

Живот и СтилЗдравје

Многу луѓе не можат да си замислат утро без кафе, но тоа не е секогаш најдобриот избор за празен стомак. Сепак, со додавање на одредени состојки, можете да го направите поздрав пијалок.

Гастроентерологот Саураб Сети неодамна сподели совет како да го направите вашето утринско кафе „подобар избор“ со додавање на една едноставна состојка. Тоа е цимет.
„Само прстофат цимет може да помогне во намалувањето на скоковите на шеќерот во крвта и да додаде моќни антиоксиданси“, рече тој.

Според Healthline, студиите покажуваат дека циметот може да ги намали нивоата на гликоза во крвта, холестерол и триглицериди кај дијабетичарите. За да се намали ризикот од потенцијални несакани ефекти.

Гастроентерологот Саураб Сети неодамна сподели совет како да го направите вашето утринско кафе „подобар избор“ со додавање на една едноставна состојка. Тоа е цимет.
„Само прстофат цимет може да помогне во намалувањето на скоковите на шеќерот во крвта и да додаде моќни антиоксиданси“, рече тој.

Според Healthline, студиите покажуваат дека циметот може да ги намали нивоата на гликоза во крвта, холестерол и триглицериди кај дијабетичарите. За да се намали ризикот од потенцијални несакани ефекти.

Но, д-р Сети предлага додавање на помалку популарна состојка, масло од MЦT. МЦТ се масти што се наоѓаат во храна како кокосовото масло, а МЦТ маслото е додаток во исхраната кој е богат со овие масти и се вели дека има многу здравствени придобивки.

„Се добива од кокос и дава постојан поттик на енергија, а воедно го поддржува и здравјето на мозокот“, вели докторот.

КОКОС МАСЛО

За разлика од масните киселини, маслото од MЦT брзо се вари во црниот дроб, каде што може да се користи како непосреден извор на енергија или да се претвори во кетони. Кетоните се супстанции што се формираат кога црниот дроб разградува големи количини на масти.

За разлика од обичните масни киселини, кетоните можат да преминат од крвта во мозокот. Ова обезбедува алтернативен извор на енергија за мозокот, кој нормално користи гликоза како гориво.

Конечно, д-р Сети препорачува и додавање какао во прав.

„Богато со полифеноли, декува на кафето со тоа што ги нахрани вашите добри цревни бактерии. Всушност, полифенолите во чоколадото можат да помогнат во зголемувањето на нивото на корисни цревни бактерии како лактобацили и бифидобактерии“, истакнува тој.

темно чоколадо

Темното чоколадо е полно со органски соединенија кои се биолошки активни и дејствуваат како антиоксиданси. Антиоксидансите што се наоѓаат во темното чоколадо може да играат улога во намалувањето на „лошиот“ LDL холестерол, спречување на оштетување на клетките, заштита од артериска вкочанетост, подобрување на управувањето со гликозата во крвта и подобрување на здравјето на мозокот.