Cupcakes со Тиква и Пекан Орев
Рецепт за капкејкс или мафини со тиква и пекан орев – сочни, ароматични и лесни за подготовка. Совршен есенски десерт со крцкави пекан ореви и зачини.
Ако сакате есенски десерти со богат вкус и арома, овие Капкејк/Мафини со тиква и пекан се совршен избор. Кремастото пире од тиква им дава прекрасна сочност и мекост, додека крцкавите пекани и внимателно избраните зачини создаваат неповторлив вкус. Рецептот е едноставен за подготовка, а резултатот се Капкејк/Мафини што ќе сакате повторно да ги направите.
За овој Рецепт (12 парчиња) е потребно:
- 250 г пире од тиква
- 200 г брашно
- 100 г кафеав шеќер
- 50 г бел шеќер
- 1 лажичка прашок за пециво
- ½ лажичка сода бикарбона
- ½ лажичка сол
- 1 лажичка мелен цимет
- ½ лажичка мелено морско оревче
- 2 јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 60 г млеко
- 80 г грубо сечкани пекани (+ 12 половини за декорација)
- 2 лажици семки од тиква (по желба за посипување)
Начин на подготовка
1. Подготовка на тиквата
Исечете ја тиквата, отстранете ги семките и печете ја во рерна на 180 °C околу 40 минути додека не омекне. Потоа излупете ја и направете пире.
2. Измешајте ги сувите состојки
Во голем сад, комбинирајте брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, сол, цимет и морско оревче.
3. Подгответе ги влажните состојки
Во друг сад, измешајте ги јајцата, двата вида шеќер, маслото, млекото, ванилата и пирето од тиква додека смесата не стане мазна и хомогена.
4. Соединување на смесите
Внимателно соединете ги влажните и сувите состојки. Додадете ги сечканите пекани и нежно мешајте, за да останат крцкави.
5. Подготовка за печење
Ставете хартиени калапчиња во калапите за Капкејк/Мафини и наполнете ги до ¾. Врз секој мафин ставете половина пекан и наросете семки од тиква по желба.
6. Печете
Печете 20-25 минути на 180 °C (350°F) додека чепкалка забодена во центарот не излезе чиста.
7. Ладење
Оставете ги Капкејк/Мафините да се изладат во тавата 5-10 минути, а потоа префрлете ги на решетка за целосно ладење.
Овие Капкејк/Мафини со тиква и пекан се идеални за есенски попладнева, кафе паузи или како подарок за пријатели и семејство. Нивната сочност, арома и крцкавост од пеканите ги прават незаборавни.