Печени круши кои ќе ве воодушеват, со мирис на есен

ОвошјеРецептХрана

Ако сакате крушки, сигурно ќе ги обожавате овие рецепти за вкусни и здрави десерти.

Печените круши се класика која го претвора секој есенски или зимски ден во вистинско уживање. Подготовката на овој едноставен десерт не е само начин да се искористи сезонското овошје, туку и можност да се ужива во здрави и вкусни десерти, без непотребни додатоци.

Рецепт за класични печени круши со мед и цимет
Овој рецепт е суштината на едноставноста и топлината. Комбинацијата од мед и цимет совршено ја надополнува природната сладост на крушите, создавајќи десерт кој ве потсетува на детството.

Состојки:
4 цврсти круши
2 лажици мед
1 лажичка цимет
Сок од половина лимон
1 лажица путер, исечен на 4 парчиња
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 190°C. Измијте ги крушите, исечете ги на половина по должина и внимателно извадете ги семките со мала лажица или лажица за диња.

2. Ставете ги преполовените круши во плех за печење, со пресечената страна нагоре. Прелијте со сок од лимон за да спречите потемнување.

3. Во мал сад, измешајте го медот и циметот. Рамномерно распоредете ја смесата врз крушите.

4. Ставете мало парче путер врз секоја половина од крушата. Печете 25-30 минути, или додека крушите не омекнат и лесно не се карамелизираат на рабовите.

5. Сервирајте топли, обични или со топка сладолед од ванила.

печени крушки со мед
печени крушки со мед

Рецепт за печени круши со ореви и кафеав шеќер
За оние кои сакаат побогати вкусови и крцкава текстура, оваа верзија со фил од ореви и кафеав шеќер е хит.

4 круши
50 г грубо сечкани ореви
3 лажици кафеав шеќер
2 лажици растопен путер
Половина лажичка цимет
Прстофат мускатно оревче
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 190°C. Подгответе ги крушите како во претходниот рецепт (преполовете ги и издлабете ги).

2. Во сад измешајте сечкани ореви, кафеав шеќер, цимет и мускатно оревче. Додадете растопен путер и добро измешајте.

3. Наполнете ги шуплините на половините круши со филот.

4. Наредете ги крушите во плех за печење и печете 30-35 минути, додека не омекнат, а филот не стане златен и крцкав.

5. Сервирајте топли, прелиени со малку карамел сос или јаворов сируп, по желба.

Рецепт за здрави печени круши без додаден шеќер
Овој рецепт ја слави природната сладост на зрелите круши, со додавање на топли зачини. Идеален е за оние кои избегнуваат шеќер, но сакаат да уживаат во вкусен и здрав десерт.

Состојки:
4 зрели, но сепак цврсти круши
1 лажица растопено кокосово масло (или путер)
1 лажичка цимет
Половина лажичка екстракт од ванила
Прстофат ѓумбир во прав (по желба)
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 180°C. Измијте ги крушите, преполовете ги и издлабете ја средината.

3. Со четка или лажица, рамномерно премачкајте ја исечената страна од крушите со подготвената смеса.

4. Ставете ги крушите во плех за печење и печете ги околу 25-35 минути, во зависност од нивната зрелост, додека не омекнат и не се намирисаат.
5. Сервирајте топли, сами по себе или со лажица грчки јогурт и наросени со неколку сечкани бадеми за дополнителна текстура.

Рецепт за брзо печени круши со јаворов сируп
Кога сакате десерт набрзина, овој рецепт за јаворов сируп е совршено решение. Готов е за рерна за само неколку минути.

Состојки:
4 круши
4 лажици јаворов сируп
Сок од половина лимон
Половина лажичка екстракт од ванила
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 200°C. Подгответе ги крушите (преполовете ги, јадрото). Веднаш прелијте ги со сок од лимон за да спречите потемнување.

2. Измешајте го јаворовиот сируп и екстрактот од ванила во сад. Наредете ги крушите во тава за печење и прелијте ги со смесата од сируп и ванила.

3. Печете 20-25 минути, додека не омекнат и сирупот малку не се згусне. Можете да ги прелиете со соковите од тавата еднаш за време на печењето. Сервирајте веднаш.

Дополнителни совети за совршени печени круши
Избор на круши – Користете цврсти, малку зрели круши. Сорти како Bosc (Abate Fetel), Konferans или Viljamovka добро ја задржуваат својата форма за време на печењето. Избегнувајте презреани круши бидејќи ќе станат кашести.

Не го прескокнувајте лимонот – сокот од лимон не е само за вкус. Неговата киселина спречува месото од крушата да порумени (оксидира) по сечењето.

Прилагодете го времето на печење – времето на печење зависи од големината и зрелоста на крушите. Проверете ја печеноста со тоа што ќе ги прободете со врвот на нож – треба да бидат меки, но да не се распаѓаат.

печени крушки со грчки јогурт и сладолед
печени крушки со грчки јогурт и сладолед

Креативно сервирање – Печените круши се фантастични со топка сладолед од ванила, лажица шлаг, грчки јогурт, наросени со гранола или сечкани ореви.

Прилагодете ја текстурата – Ако претпочитате помеки круши, додадете малку вода или сок од јаболко на дното од садот за печење. Ова ќе создаде пареа и ќе им помогне на крушите да се готват порамномерно.
Како да ги чувате печените круши?
Печените круши се најдобри кога се сервираат свежи и топли, директно од рерна. Меѓутоа, ако ви останат остатоци, можете да ги чувате правилно.

Ставете во фрижидер
Оставете ги печените круши целосно да се изладат на собна температура.
Префрлете ги во херметички затворен сад.
Може да се чуваат во фрижидер до 3 дена.
Загрејте повторно
За најдобри резултати!