Виршли во тесто
Виршли во тесто – Оваа едноставна закуска ја сакавме уште од детството. Тестото е особено меко поради додавањето млеко, а виршлите претходно сварете ги за да бидат уште посочни. Послужете со сос од сенф или мајонез.
Тесто
- 500 гр обично брашно
- 1 пакет сув квасец
- 1 лажица шеќер
- 50 мелници
- 200 мл млеко, топло
- 100 мл млеко, топло
- 1 лажичка сол
Полнење
- 15 мали виршли
- 1 јајце, за премачкување
Подготовка:
- Замесете тесто.
Во поголем сад просејте го брашното. Додадете сув квасец и сол и добро измешајте. Направете бунар и додадете шеќер, млеко, вода и масло. Почнете да го месите тестото и по 5 минути префрлете го тестото на набрашнета работна површина. Месете уште 5 минути, обликувајте го тестото во топка и премачкајте го со масло. - Оставете го да нарасне
Тестото префрлете го во сад и покријте го со влажна крпа. Оставете да нарасне околу 60 минути. - Варете ги виршлите
Додека тестото се крева, ставете да зоврие големо тенџере со солена вода. Додадете ги виршлите во зовриената вода и варете 3 минути. Извадете ги и оставете ги да се исцедат и да се изладат на плех. - Подгответе го листот
Загрејте ја рерната на 190 степени. Покријте две листови за печење со хартија за печење. - Обликувајте го тестото
Нараснатото тесто притиснете го со дланка за да се ослободи воздухот. Поделете го на 15 еднакви топчиња. Земете една топка и виткајте ја во долга овална форма. Виршлата ставете ја на почетокот на тестото и свиткајте ја во виткање така што тестото да го покрие. Виршлата ставете ја на плех и повторете ја со преостанатото тесто и виршла. - Печете ги колачите
Оставете ги пецивата да нараснат 20 минути пред да ги испечете. Во помал сад изматете го јајцето и изматете ги пецивата со четка. Ставете ја во загреана рерна и печете 20 минути. Послужете веднаш.