Турски Симит – Ѓеврек
Турски Симит, познат и како Ѓеврек во некои делови на Турција и на Балканот, првпат се појавил во кујните на Отоманската империја на почетокот на 16 век. Традиционално се служи за појадок со сирење, краставици и домати, а може да се комбинира и со разни намази.
За овој Рецепт (за 8 лица) е потребно:
- 10gr сув Квасец
- 1 лажичка Сол
- 1 лажица Шеќер
- 500gr обично Брашно (плус дополнителни 30-40 g доколку е потребно)
- 350ml топла Вода
- 60ml Масло
- 60ml течна Меласа
- 120ml вода (за меласа)
- Сусам (потпечен)
Подготовка:
- Подгответе го тестото.
Во сад за матење измешајте ги шеќерот, квасецот, брашното и солта. - Додадете топла вода и растително масло. Мешајте со миксер додека тестото не почне да се собира и да стане малку лепливо. Ако тестото не се соедини, додадете уште малку брашно.
- Замесете тесто.
Ако користите штанд миксер со додаток за кука за тесто, месете го тестото на средна брзина приближно 8 минути додека не е повеќе лепливо. - Ако се меси со рака, тестото префрлете го на набрашнета површина и енергично месете го околу 10-12 минути, додека не стане мазно и еластично.
- Покријте го тестото и оставете го да нарасне околу 90 минути или додека не се удвои во големина.
- Подгответе ги сусамот и меласата
Испечете го сусамот во тава. Во меѓувреме измешајте ја меласата со водата. - Облик
По 90 минути, пробијте го тестото за да се ослободи воздухот и поделете го на помали парчиња. Тестото може да го поделите на еднакви делови според саканиот број на порции што сакате да ги добиете. - Секое парче расукајте го на ленти долги околу 60 см и поставете две ленти паралелно една со друга.
- Испреплетете две ленти во спротивни насоки за да создадете испреплетена форма. Соединете ги краевите и поврзете ги за да формирате прстен.
- Повторете со останатите ленти тесто.
- Потопете во меласа и сусам
Секој прстен потопете го прво во мешавината од меласа и вода, а потоа во сусамот. - Префрлете ги во плех обложен со хартија за печење.
- Нека нарасне.
Покријте и оставете да нарасне уште 20 минути. - Се пече во рерна.
Печете во загреана рерна на 200 степени 12-15 минути додека симитите не поруменат и целосно не се испечат.