сабота, јануари 18, 2025

Турски Симит – Ѓеврек

Турски Симит, познат и како Ѓеврек во некои делови на Турција и на Балканот, првпат се појавил во кујните на Отоманската империја на почетокот на 16 век. Традиционално се служи за појадок со сирење, краставици и домати, а може да се комбинира и со разни намази.

За овој Рецепт (за 8 лица) е потребно:

  • 10gr сув Квасец
  • 1 лажичка Сол
  • 1 лажица Шеќер
  • 500gr обично Брашно (плус дополнителни 30-40 g доколку е потребно)
  • 350ml топла Вода
  • 60ml Масло
  • 60ml течна Меласа
  • 120ml вода (за меласа)
  • Сусам (потпечен)

Подготовка:

  • Подгответе го тестото.
    Во сад за матење измешајте ги шеќерот, квасецот, брашното и солта.
  • Додадете топла вода и растително масло. Мешајте со миксер додека тестото не почне да се собира и да стане малку лепливо. Ако тестото не се соедини, додадете уште малку брашно.
  • Замесете тесто.
    Ако користите штанд миксер со додаток за кука за тесто, месете го тестото на средна брзина приближно 8 минути додека не е повеќе лепливо.
  • Ако се меси со рака, тестото префрлете го на набрашнета површина и енергично месете го околу 10-12 минути, додека не стане мазно и еластично.
  • Покријте го тестото и оставете го да нарасне околу 90 минути или додека не се удвои во големина.
  • Подгответе ги сусамот и меласата
    Испечете го сусамот во тава. Во меѓувреме измешајте ја меласата со водата.
  • Облик
    По 90 минути, пробијте го тестото за да се ослободи воздухот и поделете го на помали парчиња. Тестото може да го поделите на еднакви делови според саканиот број на порции што сакате да ги добиете.
  • Секое парче расукајте го на ленти долги околу 60 см и поставете две ленти паралелно една со друга.
  • Испреплетете две ленти во спротивни насоки за да создадете испреплетена форма. Соединете ги краевите и поврзете ги за да формирате прстен.
  • Повторете со останатите ленти тесто.
  • Потопете во меласа и сусам
    Секој прстен потопете го прво во мешавината од меласа и вода, а потоа во сусамот.
  • Префрлете ги во плех обложен со хартија за печење.
  • Нека нарасне.
    Покријте и оставете да нарасне уште 20 минути.
  • Се пече во рерна.
    Печете во загреана рерна на 200 степени 12-15 минути додека симитите не поруменат и целосно не се испечат.
Сподели!