среда, јануари 15, 2025

Најдобриот Рецепт за класични колачи – Cupcakes

Најдобриот Рецепт за класични Cupcakes. Овие едноставни и многу вкусни колачиња се совршени за родендени, излети или кога и да посакате нешто слатко.

На овој основен рецепт можете да додадете што сакате, од боровинки и јагоди, до чоколадни коцки и бисквити. Декорирајте ги со крем или прелив по ваш избор!

За овој Рецепт (за 6 лица) е потребно:

  • 160 гр универзално Брашно (мешавина од остро и мазно брашно)
  • 2 лажици Пченкарен Скроб
  • 1¼ лажичка Прашок за Пециво
  • ⅛ лажичка Сол
  • 150gr Шеќер
  • 2 големи Јајца, (собна температура)
  • 1¼ лажичка чист Екстракт од Ванила
  • 4 лажици Солен Путер (стопен)
  • 60 ml Растително Масло
  • 60 ml Млеко (собна температура)

Класични-Капкејкс-колачи

Подготовка:

  • Загрејте ја рерната.
    Загрејте ја рерната на 180°C.
    Обложете ја тавата за колачи од 12 чаши со хартиени чаши или хартија за печење.
  • Соединете ги сувите состојки.
    Во средна чинија изматете го брашното со пченкарниот скроб, прашокот за пециво и солта.
  • Соединете ги влажните состојки.
    Во поголем сад изматете го шеќерот со јајцата и екстрактот од ванила со рачен миксер на средно-висока брзина додека не стане смесата пенеста и малку згусната, околу 3 минути.
    Додадете ги путерот и маслото и матете додека не се соединат.
    Додадете ги сувите состојки и млекото во 3 додатоци, добро измешајте помеѓу додатоците.
    Внимателно истурете го тестото во наредените калапи за колачи, полнејќи ги околу две третини.
  • Печете
    Печете ги колачињата во центарот на рерната 20 до 25 минути.
    Оставете ги колачињата малку да се изладат пред да ги извадите.
    Префрлете ги на решетка за целосно да се изладат.
    Украсете ги колачињата по желба.
  • Забелешка
    Додадете ги чоколадото, овошјето или јаткастите плодови откако ќе ги додадете брашното и млекото, нежно измешајте со лажица или шпатула.
    Украсете ги колачите со Шлаг и прелив од Јагода или Чоколаден Крем, Чоколаден Прелив или Шеќер во Прав или само со Шлаг или…
Сподели!