среда, јануари 15, 2025

Булгур – Житарки кои ги топат мастите

Булгур – Житарки кои ги топат мастите и го регулираат шеќерот во крвта. Полни се со протеини, а можете да ги јадете на многу разни начини.

Ако сакаме да бидеме поздрави, првиот чекор е да ја промениме исхраната и да воведеме поздрави опции. Ако сакате да ја подобрите вашата исхрана, додавањето житарки, овошје и зеленчук ќе ви помогне, бидејќи тие ни обезбедуваат витамини, минерали и многу други хранливи материи кои имаат позитивно влијание врз важните аспекти на нашето целокупно здравје.

Ако сакаме да бидеме здрави, првиот чекор е да го промениме начинот на исхрана и да создадеме здрави навики. Ако сакате да ја подобрите вашата исхрана, додавањето житарки, овошје и зеленчук ќе ви помогне, бидејќи тие ни обезбедуваат витамини, минерали и многу други хранливи материи кои имаат позитивно влијание врз важните аспекти на нашето целокупно здравје.

Посебно се истакнува една житарка, а тоа е булгурот. Булгурот го контролира нивото на шеќер во крвта и го промовира согорувањето на мастите поврзани со стареењето.

Салата-од-Bulgur-Булгур-со-Домат-Магдонос-Пиперка-Краставица-Лимон-сервиран-во-чинија

Богат е со влакна кои ја забавуваат апсорпцијата на гликозата во крвта и со тоа го стабилизираат нивото на шеќер во крвта. Корисно е да се знае дека колку е потежок булгурот, толку поуспешен ќе биде во тоа.

Булгурот може да биде ваш сојузник кога сакате да ослабете, бидејќи е сложен јаглехидрат кој го зголемува чувството на ситост.

Доволно е неколку пати неделно да го вклучите во вашето мени. Богат е со витамини Б, Е и К, железо, калциум, натриум, фосфор, манган, селен и антиоксиданси, а има највисока протеинска вредност од сите житарки.

Оваа житарка ја стимулира работата на дигестивниот тракт, го зајакнува имунитетот и поволно делува на нервниот систем. Тоа е честа состојка во салатите, се јаде и како прилог со месо или риба, или како самостоен оброк.

Достапен е во различни сорти и трае околу 5-20 минути за готвење, во зависност од видот и начинот на подготовка. Булгурот е претходно полуварен, па не треба многу време за негово подготвување. Колку е поголемо зрното, толку подолго е потребно да се готви.

Сподели!