Најдобар посен славски колач за Свети Архангел Михаил

Рецепт

Оригинален македонски рецепт за посен славски колач за Свети Архангел Михаил, со јасни чекори, традиционален контекст и практични совети за совршен изглед и вкус.

Како што се доближува празникот Свети Архангел Михаил – една од најчестите и најпочитувани слави кај нас – многу семејства се подготвуваат за празничната трпеза, која оваа година е посна. Во центарот на секоја слава стои славскиот колач, симбол на семејната традиција, благодарност и благослов. За домаќинките кои подготвуваат посен колач, следува едноставен и проверен рецепт што секогаш успева.

Состав на тестото:

  • 1 кг брашно тип 400

  • 500 мл кисела вода

  • 40 г свеж квасец

  • 4 лажички шеќер

  • 3 лажички сол

  • 9 лажици масло

За украсите:

  • 100 г брашно

  • 100 мл вода

  • малку сол

Загрејте ја киселата вода додека не стане млака и измешајте ја со шеќерот и квасецот за да активира. Во голем сад соединете го брашното, солта и маслото, па додајте го нараснатиот квасец. Замесете меко и еластично тесто кое не се лепи. Покријте го и оставете го да нарасне двојно.

Нараснатото тесто поделете го на две топки. Од првата оформете плетенка што ќе ја поставите по ивицата на подмачкан округол калап. Втората топка ставете ја во средината.

колач слава

За убав сјај и подобро лепење на украсите, премачкајте ја површината со смеса од 200 мл вода и 2 лажици брашно.

За украсите, замесете погусто тесто од брашното, солта и малку вода. Расукајте тенко и обликувајте традиционални форми по ваша желба. Држете ги покриени додека не ги залепите на колачот. Потоа оставете го целиот колач уште 30 минути да нарасне на топло.

Загрејте ја рерната на 200°C. Печете 15 минути, па намалете на 180°C, покријте со хартија за печење и допечете околу 30 минути.

Кога е готов, колачот треба да биде лесен и мекичок. Внимателно извадете го на чиста крпа и премачкајте со мешавина од масло и топла вода за финален сјај.