среда, јануари 15, 2025

Палачинки полни со Нутела

Палачинки полни со Нутела – Овие Нутела палачинки не се само две обични палачинки споени со Нутела.

Станува збор за палачинки кои прецизно и внимателно се полнат со овој популарен намаз. Откријте како да го постигнете тоа во овој едноставен и иновативен рецепт.

За овој Рецепт (за 4 лица) е потребно:

  • 8 супени лажици + 1¾ лажичка Нутела
  • 130 грама Брашно
  • 2⅛ лажички Прашок за Пециво
  • 36 коцки Шеќер
  • 1 прстофат Сол
  • 0,71 Јајце
  • 200 мл Млеко
  • ¾ лажичка Арома на Ванила (по желба)
  • ¾ лажичка Путер

Подготовка:

  • Подгответе ги замрзнатите плочки/табли Нутела
    Обложете поголем плех или тава со хартија за печење.
    На хартија за печење ставете 1,5 до 2 лажици Нутела и премачкајте ги во форма на диск, со дијаметар од околу 6 cm и дебелина од околу 0,5 cm. Постапката повторете ја додека не ја потрошите целата Нутела.
    Ставете го плехот во замрзнувач додека не се стврдне целата Нутела (најмалку од околу 1 до 1,5 час).
    Замрзнатите плочки/табли Нутела чувајте ги во замрзнувач додека не ви бидат потребни.
  • Подгответе ја смесата за палачинки
    Сувите состојки ставете ги во сад и убаво измешајте ги.
    Направете бунар во центарот и додадете ги влажните состојки.
    Мешајте додека не добиете мазна и компактна смеса без грутки. Престанете да мешате штом смесата ќе стане мазна, не премешувајте многу за да го добиете вистинскиот вкус.
  • Печете ги палачинките
    Растопете половина од путерот во нелеплива тава на средна температура. Откако путерот ќе се стопи, избришете го најголемиот дел од путерот со хартиена крпа.
  • За почеток, извадете 3 замрзнати табли/плочки Нутела од замрзнувачот непосредно пред да започнете со печење.
    Во тавата истурете 4 лажици смеса за палачинки. Мора да бидете брзи, во средината на смесата ставете еден замрзнат круг Нутела, па покријте го со повеќе смеса.
    Кога ќе почнат да се појавуваат меурчиња околу рабовите (по околу 2 минути), подигнете го работ и проверете дали долната страна е златна. Потоа превртете ја палачинката и варете додека другата страна не порумени.
    Постапката повторете ја со преостанатата смеса. По третата или четвртата палачинка, во тавата растопете ја другата половина од путерот.
  • Послужете.
    Послужете ги палачинките топли со исечени јагоди или друго слично овошје и уживајте.
Сподели!