Бисквити со Наут и чоколадни парчиња
Бисквити со Леблебија, односно, Наут и чоколадни парчиња. Подготовката трае само 5 минути, а резултатот се меки вегански колачиња. По желба заменете го путерот од кашу со путер од бадем или кикирики и додадете јаткасти плодови по ваш избор.
За овој Рецеп (за 8 лица) е потребно:
- 1 конзерва Наут (400 гр неисцеден)
- 120 гр путер од Индиски Ореви
- 2 лажици Млеко од Бадем
- 50 ml Јаворов Сируп
- ½ лажичка Сол
- 1 лажичка Екстракт од Ванила
- 50 гр Чоколадни Парчиња
Подготовка:
- Соединете ги состојките.
Загрејте ја рерната на 185 степени и обложете го листот за печење со хартија за печење. Наутот исцедете го, измијте го и излупете го. - Во блендер ставете ги излупените наут и додајте ги сите останати состојки освен чоколадните парчиња. Вклучете го блендерот и блендирајте 1 минута.
- Доколку е потребно, исклучете го блендерот во средината на мешањето, изгребете ги страните на блендерот и повторно блендирајте додека наутот не стане крем.
- Обликувајте ги колачињата.
Префрлете ја смесата во сад и додајте ги чоколадните парчиња. Добро измешајте и со лажица ставете ја смесата на хартија за печење. Намачкајте ги рацете и притиснете го секој куп смеса за да формирате бисквит. - Печете и послужете.
Ставете го листот за колачиња во загреана рерна и печете 12-15 минути. Колачињата се готват кога ќе заруменат околу рабовите. - Извадете го листот од рерна, префрлете ги колачињата на решетка и послужете ги топли со млеко или напиток по ваш избор.