Пилешко Филе на Aзиски начин
Пилешко Филе на Aзиски начин! Доколку ви недостига инспирација за подготовка на пилешко филе, имаме идеја како да го направите интересно. Прелијте го крцкавото пилешко со сладок сос со вкус на цитрус и послужете со ориз, тестенини или прилог по ваш избор.
За овој Рецепт е потребно:
Сос:
- 350 ml вода
- ½ портокал
- ½ лимон
- 80 ml ориз оцет
- 3 лажици соја сос
- 1 лажица рендана кора од портокал
- 100 гр кафеав шеќер
- 2 cm свеж ѓумбир
- 1 чешне лук
- 20 млад кромид
- ¾ лажичка чили снегулки
- 3 лажици пченкарен скроб
- 2 лажици вода
Месо:
- 450 гр пилешко филе исечкано на коцки
- 150 гр обично брашно
- ¾ лажичка сол
- ¾ лажичка бибер
- 3 лажици маслиново масло
- 1 лажица семе од сусам (по избор)
Подготовка:
Сос:
Сецкање
Изрендајте ја кората од портокал, а потоа исцедете половина од портокалот и лимонот за да добиете сок. Изрендајте го ѓумбирот, исечкајте го или притиснете го лукот, а младиот кромид исечете го на прстени.
Соединете ги состојките
Загрејте ја тавата на средна топлина и додадете вода, сок од портокал, сок од лимон, ориз оцет и соја сос. Измешајте 1 лажица кора од портокал, кафеав шеќер, ѓумбир, лук, кромид и чили снегулки. Промешајте и кога сосот ќе зоврие, тргнете го од оган и ладете 15 минути.
Месо:
Маринирајте го месото
Исечените парчиња пилешко ставете ги во пластична кеса што може повторно да се затвори и додадете 230 ml од изладениот сос, резервирајте го остатокот. Ставете во фрижидер 2 часа.
Протресете
Во друга најлонска кеса измешајте ги брашното, солта и биберот. Додадете го маринираното пилешко, затворете ја кесичката и добро протресете.
Печете
Загрејте го маслиновото масло на средна топлина и пропржете го пилешкото, мешајќи често, околу 8-10 минути или додека не порумени.
Покријте со фолија
Префрлете го печеното пилешко во чинија и покријте го со фолија.
Динстајте
Во истата тава додадете го остатокот од сосот и мешајте додека не зоврие. Во помал сад измешајте ги пченкарниот скроб и водата, па додадете ги во сосот. Намалете ја топлината, додајте печено пилешко и динстајте 5 минути, повремено мешајќи.
Послужете
Послужете со ориз или тестенини, а месото по желба посипете го со сусам.