Грицкајте ореви за подобро памтење
Грицкајте ореви за подобро памтење и откријте како оваа едноставна навика може да го поддржи здравјето на вашиот мозок и концентрацијата.
Со стареењето доаѓа мудрост и вредни спомени, но истовремено може да се забележат промени во меморијата. Понекогаш е потребно повеќе време за усвојување на нови вештини, или пак, забораваме каде сме ги оставиле клучевите. Добрата вест е дека науката покажува дека одредена храна може значително да го поддржи мозокот и неговата функција. Една од најдобрите закуски за ова е крцкава и хранлива – ореви, кои се состојат од само една состојка, а притоа се богати со хранливи материи, пишува EatingWell.
„Јатките не само што потсетуваат на мозокот по облик, туку и го штитат“, објаснува неврологот д-р Шајан Хазаеи. „Од подобрување на меморијата до зајакнување на долгорочното здравје на мозокот, додавањето на неколку ореви во дневната рутина, во комбинација со квалитетен сон и лесна физичка активност, е еден од најлесните начини да му се обезбеди на умот соодветна грижа.“
Зошто оревите го подобруваат мемориското функционирање?
Оревите се извор на омега-3 масни киселини, антиоксиданси и други хранливи материи кои ја штитат меморијата и го поддржуваат здравјето на мозокот на долг рок. Антиинфламаторните својства и позитивното влијание врз циркулацијата овозможуваат мозочните клетки да функционираат непречено, што резултира со поголем фокус, јасност и ментална енергија.
Извор на омега-3 масни киселини
„Оревите се единствени јатки богати со алфа-линоленска киселина – омега-3 масна киселина на растителна основа што ги зајакнува мембраните на мозочните клетки и ја поддржува комуникацијата помеѓу невроните“, вели д-р Хазаеи. „Тие помагаат мислите да останат остри, јасни и фокусирани.“
Неврологот д-р Ронда Воскул објаснува дека овие здрави масти обезбедуваат поголема флуидност во мембраните на крвните клетки, овозможувајќи подобро функционирање на мозочните клетки и нивните врски. Подобрената циркулација носи повеќе кислород и хранливи материи до мозокот.
„Здравата циркулација е клучна за одржување висока ментална енергија и силна когнитивна функција. Подобар проток на крв – појасен ум“, додава д-р Хазаеи. Истражувањата покажале дека луѓето кои земале додатоци со омега-3 имале зголемен проток на крв во мозокот и подобрено учење и меморија.
Антивоспалително дејство
„Оревите содржат околу 2,5 грама омега-3 на порција од 28 грама, кои имаат познати антивоспалителни својства“, објаснува регистрираниот диететичар Шарникија Вајт. „Антивоспалителните соединенија во нив го смируваат воспалението и го намалуваат оксидативниот стрес врз мозокот.“
„Кога воспалението на мозокот се зголемува, комуникацијата помеѓу мозочните клетки се нарушува, што влијае на меморијата, расположението и фокусот.“ Додавањето ореви во исхраната овозможува антивоспалителна поддршка на мозокот.
Богати со антиоксиданси
Оревите содржат моќни антиоксиданси, вклучувајќи флавоноиди, витамин Е и селен. Студија спроведена на повеќе од 1.000 прехранбени производи ги рангирала оревите на второ место по содржина на антиоксиданси. Овие соединенија ја штитат меморијата од оксидативен стрес и воспаление.
„Замислете го мозокот како мотор на телото. Како и моторот, мозокот создава ‘издувни гасови’ – слободни радикали. Ако тие се натрупуваат, може да го нарушат неговото функционирање и меморијата“, објаснува Вајт. Антиоксидансите во оревите делуваат како систем за ладење, отстранувајќи штетни соединенија пред да предизвикаат проблеми.
Хранливи материи кои го поддржуваат мозокот
Оревите содржат витамин Е, мелатонин, фолна киселина и влакна – сите соединенија кои ја подобруваат функцијата на мозокот. „Овие нутритиенти можат да го подобрат когнитивниот капацитет“, додава д-р Рене Корчак, повикувајќи се на студија која покажала дека консумирањето ореви за појадок го забрзува времето на реакција и ја подобрува функцијата на мозокот во текот на денот.
Дополнително, 28 грама ореви содржат речиси два грама влакна кои ја хранат добрата цревна флора, што влијае позитивно на здравјето на мозокот, расположението и фокусот преку оската црево-мозок.