Триаголници со Сирење и Спанаќ
Триаголници со Сирење и Спанаќ или Лиснато тесто – Кифлички со Сирење и Спанаќ. Кога имате неочекувани гости или кога вашето семејство сака доцна вечера, па дури и појадок, солените триаголници со сирење и спанаќ се идеалното решение.
Многу брзо се подготвуваат, а толку многу се вкусни, што за кратко време ќе исчезнат од вашата трпеза.
За овој Рецепт (за 6 лица) е потребно:
- 1 пакување кора од Штрудла
- 500gr свежо Сирење
- 2 Јајца
- 250gr Бебешки Спанаќ
- 2 лажици Павлака, Топено Сирење или Кисело Млеко
- Сол
Подготовка
Подгответе го спанаќот.
- Измијте го спанаќот, бланширајте го кратко и ситно исечкајте го.
Направете го филот со сирење
- Во еден сад измешајте ги сирењето, јајцата, солта и павлаката, внимавајте смесата да не е премногу ретка за да не се излее кога ќе ја истурите врз кората.
- Додадете го сечканиот спанаќ и измешајте.
Подгответе ги готовите кори
- Ставете еден лист кора на работната плоча и премачкајте го со мешавина од вода и масло.
- Преклопете го на половина по должина, повторно премачкајте и повторно преклопете го по должина.
- Потоа премачкајте го од двете страни.
Наполнете со смесата и формирајте триаголник.
- Нанесете тенок слој од смесата со сирење по целата должина на кората, посипете со мешавина од вода и масло и виткајте така што ќе го земете левиот крај од кората и ќе започнете со цик-цак превиткување или ролање на десно, па повторно на лево. … и така натаму додека не стигнете до крајот.
Постапката повторете ја со останатите кори
- Постапката повторете ја додека не ги потрошите подготвените состојки.
- Наредете ги триаголниците на плех кој претходно сте го обложиле со мрсна хартија.
Ставете го на шпоретот
- Печете ги триаголниците со сирење во загреана рерна на 180 степени 35-40 минути.