Завиткано Пилешко во Сланина
За овој рецепт – Завиткано Пилешко во Сланина, односно, познат како „Увијач“, потребни ви се само 4 состојки и топла рерна.
Месото се филува со крем сирење и млад кромид и се завиткува во сланина. Можете да го послужите со варен компир и зелена салата.
За овој Рецепт (за 6 лица) е потребно:
- 900gr Пилешки Гради (без кожа, без коски)
- 230gr Крем Сирење (омекнато)
- 1 лажица Млад Кромид (сецкан)
- 12 парчиња Сланина
Подготовка
- Загрејте ја рерната.
Загрејте ја рерната на 190 степени. - Пропржете ја сланината.
Во тавче на средна температура пропржете ја сланината и ставете ја на чинија обложена со хартија за печење. - Комбинирајте сирење и млад кромид
Во помал сад измешајте ги крем сирењето и младиот кромид и оставете ги на страна. - Изматете ги пилешките гради
Ставете ги пилешките гради во кесичка со патент и изматете ги со чекан за месо. - Наполнете го месото
Смесата со крем сирење изматете ја со лажица и ставете ја во центарот на месото, оставајќи малку простор од рабовите. - Направете ролни
Почнувајќи од помалиот крај, свиткајте ги пилешките гради, завиткајте со 3 кришки сланина и зацврстете со чепкалка за заби. Повторете со останатите состојки. - Печете
Ставете го месото во рерна и печете 30 минути. - Послужете
По желба посипете со уште малку Млад Лук и послужете.