среда, јануари 15, 2025

Завиткано Пилешко во Сланина

За овој рецепт – Завиткано Пилешко во Сланина, односно, познат како „Увијач“, потребни ви се само 4 состојки и топла рерна.

Месото се филува со крем сирење и млад кромид и се завиткува во сланина. Можете да го послужите со варен компир и зелена салата.

За овој Рецепт (за 6 лица) е потребно:

  • 900gr Пилешки Гради (без кожа, без коски)
  • 230gr Крем Сирење (омекнато)
  • 1 лажица Млад Кромид (сецкан)
  • 12 парчиња Сланина

Подготовка

  • Загрејте ја рерната.
    Загрејте ја рерната на 190 степени.
  • Пропржете ја сланината.
    Во тавче на средна температура пропржете ја сланината и ставете ја на чинија обложена со хартија за печење.
  • Комбинирајте сирење и млад кромид
    Во помал сад измешајте ги крем сирењето и младиот кромид и оставете ги на страна.
  • Изматете ги пилешките гради
    Ставете ги пилешките гради во кесичка со патент и изматете ги со чекан за месо.
  • Наполнете го месото
    Смесата со крем сирење изматете ја со лажица и ставете ја во центарот на месото, оставајќи малку простор од рабовите.
  • Направете ролни
    Почнувајќи од помалиот крај, свиткајте ги пилешките гради, завиткајте со 3 кришки сланина и зацврстете со чепкалка за заби. Повторете со останатите состојки.
  • Печете
    Ставете го месото во рерна и печете 30 минути.
  • Послужете
    По желба посипете со уште малку Млад Лук и послужете.
Сподели!