сабота, март 2, 2024
Патување

Сицилија – Традиција на Медитеранот

Најголемиот остров на Медитеранот, Сицилија ѝ припага на Италија, но како земја таа е со единствена традиција, поинаков дијалект, одлична кујна и неповторлив ритам на животот.

Таа е како медитерански свет во мало со старогрчко, староримско, византиско, арапско и шпанско наследство. Сицилија е единствена со шаренолик и раскошен медитерански свет бидејќи во себе го примила северноевропското наследство, првенствено норманското. Сицилијанците се горди со тоа што нивниот остров претставува јак бренд.

Сицилија - Италија
Сицилија
Сицилија - Италија
Сицилија
Сицилија - Италија
Сицилија
Сицилија - Италија
Сицилија
Сицилија - Италија
Сицилија
Сицилија - Италија
Сицилија
Сицилија - Италија
Сицилија

Тие велат дека Сицилија нема потреба да се спореди со некое друго место, таа е автентична. Сицилија не е привлечна само за летување таа дава прилика да се запознаеме со европската цивилизација, природните богатства како и со единствениот жив вулкан во европа – Етна.

Сицилија - Италија
Сицилија

Сицилија се смета за голем музеј на архитектурата со остатоци од старогрчки и римски градови, градови со единствена норманско-арапска-византиска култура и локалниот сицилијански барок. Многу хотели во Сицилија се како музеи сместени во палати и вили со богата историја. Сицилијанците се полни со живот, отворени и дружељубиви.

Сицилија - Италија
Сицилија

Таа нуди уживање во спортови на вода и екстремни спортови. Посетете го вулканот Етна, направете излет на околните острови. Има лековити води од бањските центри, ноќен живот и дискотеки кои ги посетуваат филмски и познати светски ѕвезди, концерти на отворено и драмски претстави од античко време.

Сицилија - Италија
Вулкан Етна, Сицилија – Италија
Сподели!