Тренирајте го вашиот мозок: Совети за подобро памтење

Нормално е со текот на годините, да станеме сè позаборавени, но има некои работи што можеме да ги направиме за да му помогнеме на нашиот мозок да се истренира и да се научи подобро да памти.

:: Воспоставување и следење на рутините како на пример, оставање на клучевите од автомобилот, очилата или телефонот секојдневно на истото место, така што, работите би станале толку механички што не треба ни да размислувате за нив – ќе го истренирате мозокот, секогаш да знае каде се.

:: Забавете го темпото и посветете внимание на она што го правите, за да му дадете на вашиот мозок доволно време да создаде трајна меморија.

:: Избегнувајте вознемирувачки или бучни места и мултитаскинг, ова се некои од најчестите причини зошто се буниме и не знаеме каде и што ќе оставиме или не се сеќаваме на некои акции.

:: Погрижете се да имате доволно сон, извадете го стресот од себе, одете на редовни контроли и проверувајте дали некој од лековите што ги консумирате (ако ги консумирате) влијае врз способноста на памтењето.

Сподели го ова преку:
  • 2
  •  
  •  
  •  

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Содржината е заклучена!
Inline
Readme.mk
Inline
Readme.mk