Митови за како настанува ракот

Митови за како настанува ракот, од стрес до платични шишиња

Само во четири до десет случаеви, може да се спречи ракот, со здрава исхрана, ако прекинете да пушите и со спортување.

Многу лажни вести, убедуваат милиони луѓе, дека секојдневните навики предизвикуваат рак. Околу 40 проценти од возрасните веруваат дека стресот и прехранбени адитиви се главната причина за оваа сериозна болест – иако не постои научен доказ за да се потврди ова. Трето место, се  Wi-Fi  и ренгентските зраци, додека генетски модифицирана храна е на четвртото место. Додека 19 проценти од луѓето веруваат дека потенцијалната опасност доаѓа од микробрановите печки, 15 проценти тврдат дека ракот е предизвикан од пиење од пластични шишиња.

Но кои се тогаш вистинските виновници:

рак

Жално е што многумина не се свесни за вистинските причини за рак, како што беше потврдено од англиската студија на 1330 испитаници. Истражувачите од Универзитетот во Лондон откриле дека 12 проценти од луѓето не се свесни дека пушењето во голема мера го зголемува ризикот од болест. Две петтини никогаш не слушнале дека изгорениците од сонце, го зголемуваат ризикот на меланом или рак на кожата.

Жалосно е што многу луѓе веруваат во митски приказни за ракот,а не ги знаат вистинските.

„Навистина е жалосно, да се видат толку многу луѓе, кои внимаваат на работи кои , не се толку опасни, а не внимаваат на тие што се реално опасни. Во споредба од предходните студии, сега луѓето се помалку знаат дека читаат се на социјалните мрежи.“ изјави креаторот на студијата  д-р Самуел Смит.  За среќа, напредокот на медицината, помага да многу луѓе оболени од рак преживеат. Но, многу е важно да се едуцираат луѓето, да ги подобрат навиките во нивниот живот. Како што напоменавме погоре во текстот само 4 од 10 случаи на рак може да се спречат само со префрлување на поздраво јадење, редовно вежбање и престанок на пушењето. Експертите веруваат дека ова е дополнителен доказ дека ракот е резултат на фактори на животната средина, не само поради гените или "лошата среќа".  Најголеми причинители за рак се пушењето, дебелината и прекумерна изложеност на УВ зраци, но во овие случаеви и најмногу може да се спречи ракот.

„Навистина е жалосно, да се видат толку многу луѓе, кои внимаваат на работи кои , не се толку опасни, а не внимаваат на тие што се реално опасни. Во споредба од предходните студии, сега луѓето се помалку знаат дека читаат се на социјалните мрежи.“ изјави креаторот на студијата  д-р Самуел Смит.

За среќа, напредокот на медицината, помага да многу луѓе оболени од рак преживеат. Но, многу е важно да се едуцираат луѓето, да ги подобрат навиките во нивниот живот. Како што напоменавме погоре во текстот само 4 од 10 случаи на рак може да се спречат само со префрлување на поздраво јадење, редовно вежбање и престанок на пушењето. Експертите веруваат дека ова е дополнителен доказ дека ракот е резултат на фактори на животната средина, не само поради гените или “лошата среќа”.

Најголеми причинители за рак се пушењето, дебелината и прекумерна изложеност на УВ зраци, но во овие случаеви и најмногу може да се спречи ракот.

Сподели го ова преку:
  • 2
  •  
  •  
  •  
error: Содржината е заклучена!