Колку е сигурно, да имате секс, ако имате вирус?

Сезона е на вируси и грип, па сите не мачи едно прашање, колку е  сигурно, да имате секс, ако имате вирус?

Вака изгледа кога сте болни, легнете во кревет со грип немате енергија за ништо, малку ќе ви биде подобро и веднаш сте спремни за акција. Дали е безбедно да имате секс ако имате грип?

секс

Спиењето, антибиотиците и студениот туш не помагаат! Што не смеете да правите ако имате грип?

Лекарите велат дека прво треба да обрнете внимание на тоа како се пренесува грипот. Одговорот е – во капките плунка  Значи, со кивање, милување, дишење, ракување и, се разбира, бакнување. Вирусот на капки живее до 24 часа на површини како што е биро, итн., на облека до два часа, а на рацете 15 до 30 минути.

Правилото е дека треба да бидете најмалку два метри раздалечени од личноста која има грип (буквално) и затоа што сексот бара многу блискост, дефинитивно треба да го избегнувате за време на грип.
Веројатноста дека нема да бидете блиски со партнерот т.е за дишење, кивање, се многу мали, па затоа ако некој од вас е заразен – нема секс. Ова важи и за случаи кога сте вакцинирани или под антибиотици, бидејќи вакцината го намалува ризикот од инфекција, а не ја елиминира комплетната инфекција.

секс

Колку хируршките маски делуваат во борбата против грип?

Проблемот е во тоа што човек кој има грип, е сигурно една недела заразен, без самите симптоми, што значи дека може да се заразите, дури и ако вашиот партнер изгледа добро. Тука нема помош, но ако веќе знаете дека сте имале грип, почекајте барем една недела, па потоа уживајте во сексот.

Сподели го ова преку:
  • 25
  •  
  •  
  •  
error: Содржината е заклучена!
Inline
Readme.mk
Inline
Readme.mk