Секс фантазиите се добри за вашето здравје

Сексуалните фантазии можат да бидат и добра терапија, особено ако сме имале некоја промена во животот, тврди Justin J. Lehmiller, автор на книгата ‘Tell Me What You Want’.

Сексуалните фантазии често се мисли дека се само губење на време, но тие многу можат да кажат за нас, вели Justin J. Lehmiller.

– Сексуалните желби може да бидат показател за тоа што се нашите психолошки потреби, а кои не се. Луѓето обично фантазираат по неколку пати неделно. Авторот тврди дека има седум главни теми на кои фантазираат луѓето,. Трите најчестите теми вклучуваат групен и груб секс, оној секс со врзување. Чести фантазии се они со војаризмот и фетишите со истополови односи.

секс

– Главната разлика помеѓу машките и женските фантазии е во учествувањето во односите, во френфекцијата. Мажите имаат фантазии со табу сцени, а додека жените сексуални односи со истополови контакти.

Авторот во своето истражување вклучил повеќе од 4000 волонтери, поради што резултатите не се репрезентативни, но неговиот пристап е разбирлив, бидејќи луѓето се уште не сакаат да зборуваат за секс. Сексуалните желби на луѓето се сметаат за пожелни, луѓето се повеќе фантазираат за оргии и секс на јавни места.

– Нашите сексуални фантазии можат да имаат терапевтски ефект и да ни помогнат да се справиме со промените. На пример, по болно раскинување на некоја врска, токму сексуалните фантазии ни помагаат за побрзо емоционално заздравување – посочува авторот.

Повеќето од сексуалните нарушувања немаат физичка, туку психолошка причина, како што се лошата комуникација и несигурноста. Виагра нема да ви помогне затоа што нема да го промени тој основниот проблем, па наместо виагра почнете да комуницирате.

Сподели го ова преку:
  • 29
  •  
  •  
error: Содржината е заклучена!