Сингапур е веќе четири години најскап град во светот

Economic Intelligence Unit направи истражување и откри кои се најскапи, а кои најевтини градови во светот.

синагапур
Четвртата година по ред, Сингапур е најскапиот град во светот, според полугодишната анкета на Economic Intelligence Unit (EIU).

Во трошоците за расходите на ЕИУ за 2017 година, азиските градови ги земаа првите пет до шест места, што се должи на јапонскиот јен. Покрај водечкиот Сингапур, на второто место се наоѓаат Хонг Конг и Токио, Осака и Сеул на четвртото, петтото и шестото место.

Меѓу нив е третиот најскапиот град во Европа, Цирих, а седмиот е уште еден швајцарски град, Женева.

париз

Париз е осми најскап град во светот, а прв во еврозоната и ЕУ, зад него е единствениот американски претставник Њујорк, а во првите десет завршуваат со Копенхаген.

ЕИУ го прави ова истражување на секои шест месеци, споредувајќи ги цените со 160 производи и услуги, како што се храна, домување, транспорт.

Алмати
Алмати

Според истражувањата, животот е најевтин во Казахстанската Алмати, потоа во Лагос, Бангалор, Карачи и Алжир.

Сподели го ова преку:
  • 1
  •  
  •  
error: Содржината е заклучена!