Живеат 120 години, а ракот не им може ништо

Живеат во оаза на младост, гладуваат неколку месеци и скоро да не јадат месо.

Стариот народ, Хунза, сместен на границата помеѓу Пакистан и Индија, а познати се по тоа што живеат 110 до 120 години. Затоа и нивното место го викаат и оаза на младоста, изгледаат млади, а незнаат ни што е болест. Они, се пример за идеален начин на живот. Се бањаат во ладна вода, дури и кога температурите се под нула степени, а раѓаат деца и на 65 години.

Хунза, има вегетаријански начин на исхрана, воглавно се хранат со свежо овошје и зеленчук, без конзерванси, природни производи, не конзумираат алкохол и слатко и го почитуваат периодот на гладување. На конгресот, за истражување на рак, едиствен народ, кој немал ни еден до сега жител заболен од рак биле толку они. Тие редовно пешачат и по 20 километри на ден, нешто што ние го правиме низ дома. Не им е проблем, секој ден да се симнат до локалната продавница и повторно да се искачат нагоре со насмевка.

Во лето, јадат свежо овошје и зеленчук. Зимно време, јадат само житарици и овчо сирење. Има период, кога ова племе, не јаде, ништо тоа е во пролет и овој период го нарекуваат “гладна доба”. Причината, зошто гладуваат, во овој период е тоа што, тогаш овошјето и зеленчукот, не е сеуште зрело за јадење. Ова гладување, трае од 2 до 4 месеци. Единствено што пијат е само сок од сува кајсија.
 
Најмалку внесуваат протеини, во просек дневно внесуваат 1.933 калории.
хинза
 
За долговечноста и здравиот живот, виновен е здравиот начин на исхрана. Шкотскиот доктор, Мек Харисон, по враќањето во Лондон, направил еден интересен експеримент. Земал животни, едните ги хранел како типично лондонско семејство, со бел леб, шеќер, конзервирана храна и варено овошје и зеленчук. А другите животни, ги хранел како што се храни племето Хунза. Животните, што се хранеле како просечно лондонско семејство добиле многу болести во текот на нивниот живот, додека пак животните што се хранеле како племето никогаш не се разболеле.
 
Народот Хунза, има вегетаријански начин на исхрана, воглавно се хранат со свежо овошје и зеленчук, без конзерванси, природни производи, не конзумираат алкохол и слатко и го почитуваат периодот на гладување. На конгресот, за истражување на рак, едиствен народ, кој немал ни еден до сега жител заболен од рак биле толку они. Тие редовно пешачат и по 20 километри на ден, нешто што ние го правиме низ дома. Не им е проблем, секој ден да се симнат до локалната продавница и повторно да се искачат нагоре со насмевка.
 
Сподели го ова преку:
  • 18
  •  
  •  
  •  
грешка: Содржината е заклучена!