Тивкиот убиец, седиште за автомобил

Седиштатo за автомобил за бебиња, не е за спиење, тие се тихи убијци.

Во септември 2015 година, Лиса Смит, додека била на работа, добила повик од дадилката дека, Миа, нејзината ќерка е мртва и не дише и дека спиела на автомобилското седиште, додека спиела се лизнала напред, што престанала да дише.

Лиса сега одлучи, да ги едуцира сите родители и да им укаже на опасноста, бебето да спие во седиште за автомобил. Малата Миа умрела од задушување (асфиксија), што значи дека не можела да дише поради положбата на нејзиното тело. Кога седиштето во автомобилот се користи во автомобилот, тој е прикачен на подлогата под одреден агол така што детето може да дише. Меѓутоа, кога автомобилното седиште не е во автомобилот и на рамната површина, тоа не е под истиот агол, а детето може да ја наведнува главата напред поради слаби мускули во грбот може да престане и да дише. Ако брзо не го приметите детето, тоа може, да добие запаление на мозокот и да дојде до смрт.

Мама Лиса, кажа дека таа и нејзиниот сопруг не знаеле, дека малата Миа спие на седиштето. Тие мислеле дека таа си спие во своето креветче, баш една недела пред да се случи немилиот настан, тие купиле ново седиште за автомобил кое и го дале на дадилката.

седиште

„Седиштето на кое умре нашето дете, беше седиштето на дадилката, таа го оставаше во нашиот дом, ние не знаевме дека Миа го користи, кога не сме дома, а никој не и даде дозвола на дадилката.“ вели Лиса

„Кога Миа беше мало бебе, баш читав за случаеви каде што деца умирале, баш од неправилна положба на автомобилско седиште, па затоа секогаш внимавме јас и мојот сопруг и секогаш ја вадевме Миа од седиштето.“

Дали ќе дојде до гушење, зависи од возраста и положбата на детето, бебето нема доволно сила да го држи вратот. Што значи можат да спијат, со брадата надолу и да престанат да дишат.

Ова врста несреќа е позната како Тихи убиец, бидејќи бебето умира без да испушти глас. Во истражувањата, 48% од смртноста во автомобилите, е токму од автомобилските седишта.

седиште

“Доенчињата и децата помлади од две години треба да бидат соодветно поставени и не треба да бидат оставени без надзор. Автомобилните седишта не треба да се користат за спиење надвор од возилото и децата секогаш треба да бидат врзани”, објаснуваат стручњаци.

Мама Лиса и нејзиното семејство се уште живее во голема болка, секогаш сега кога ќе видат дете во неправилна положба сакаат да помогнат. Можеле да го спречат тоа, но не биле во можност е нешто што ќе ги јаде цел живот, иако малата Миа имала безбедносен кревет за спиење.

Сподели го ова преку:
  • 21
  •  
  •  
error: Содржината е заклучена!