Секс скандал во Лапланд

Секс скандалот во Лапланд е актуелно деновиве бидејќи имало сексуално злоставување.

Лапланд,

Во една мала општина во Норвешка наречена Лапланд, имало сексулани злоставувања и ова се дозна, благодарение на сведоштвата на жртвите по долгогодишната недоверба кон властите.

По една и пол година од истрагата, полицијата објави дека открила повеќе од 150 случаи на сексуална злоупотреба, па дури и на мали деца што се случувале повеќе од една деценија во Тајсборд, општина со помалку од 2.000 жители, над поларниот круг на Арктикот.

Истрагата започна во јуни 2016 година од страна на весникот Верденс Ганг откривајќи сведоштва на 11 жени и мажи кои велат дека биле сексуално злоупотребени во овој дел, каде тука најмногу луѓето живеат од риболов.

Лапланд,

Во извештајот од вторникот полицијата соопшти дека пронајде 151 случај на сексуална злоупотреба, вклучувајќи 43 силувања. Стотици од нив не беа затворени, главно поради законски ограничувања, бидејќи некои настани се случија во 1953 година.

Полицијата,  идентификуваа 82 жртви на возраст од 4 до 75 години, а 92 осомничени – меѓу кои и три жени. Голем број на тие кои го извршиле сексулано злоставување се членови на лестадизам, конзервативна гранка на протестантизмот.

Сподели го ова преку:
  • 30
  •  
  •  
  •  
error: Содржината е заклучена!
Inline
Readme.mk
Inline
Readme.mk