На колку години најчесто се разведуваат луѓето

Професор по социологија открива на колку години најмногу се разведуваат луѓето.

Денес се почесто луѓето се венчаат покасно, за разлика од порано. Додека порано вообичаено беше брак да склучите кога ќе имате 20 години, денес тренд е да вклучите брак кога имате 30 или повеќе од 30 години. А, ако сега сте пред свадба и имате повеќе од 30 години, шансите да се разведете се многу големи.

Ова го тврди, стручњак за брак и семејство и професор по социологија, на Универзитетот во Јута, Николас Волфингер. Тој спроведе обемни истражувања за да открие дали постои врска помеѓу возраста на бракот и веројатноста за развод.

развод

Студирал број на брачни парови кои се раведиле во периодот од 2011 до 2013 година, а во оваа анализа се земени лица од 15 до 44 години.

Тој открил дека најнизок ризик од разводот има двојки кои склучиле брак во доцните дваесетти години, додека највисока стапка на развод биле оние кои судбината ДА, го кажале во средните или доцните триесеттите години.

Причина за тоа според  Волфенџер, е тоа што личностите на таа возраст најмалку се склони за компромис и промена на животните навики.

стручњак

Сподели го ова преку:
  • 19
  •  
  •  
  •  
грешка: Содржината е заклучена!