Кулинарска мапа на светот открива што сакаат Македонците да јадат

Кулинарска мапа на светот открива што сакаат Македонците најмногу да јадат, а не е скара, ајвар или сарма.

Ваќе неколку години на интернет е актуелна, кулинарската мапа на светот. Секоја држава е обележна со хрната која е најпопуларна таму. Резултатите се собираат врз основа на податоците од пребарувачот на Google, врз основа на првиот резултат што се појавува кога пишувате “Омилена јадење во Македонија“

Од податоците на оваа страна, доаѓаме до сознание, дека омилена храна на балканците е пита. Ако мислевте дека кај нас, најпознато јадење ние тавче гравче, скара, сарма се лажете, во Македонија омилено јадење е бурекот. Во Србија е српската пита, во Босна е босанска пита, а пак на Црногорците омилено јадење им е црногорски бурек.

јадење

Само Хрватите се разликуваат најбарано јадење кај нив на интернет е кафето.

Целата мапа можете да ја погледнете на следниот линк food/world-food-map.

Сподели го ова преку:
  • 15
  •  
  •  
error: Содржината е заклучена!