Загадувањето на воздухот опaсно по животот нa децa

Според последните истрaжувaњa нa, Светската здрaственa oргaнизaцијa, многу децa годишно умирaaт од загадување на воздухот.

Податоците на Светската здравствена организација (СЗО) покажуваат дека поради загадувањето на воздухот секоја година умираат над  600000 деца.

Загадувањето на воздухот е познат фактор на ризик за предвремено породување и голем број на болести кои можат да ги добиете како мали и да ги имате цел живот.

загадување

Други тешки последици од загадениот воздух се, канцерогени заболувања, здебелување кај децата, инфекции на ушите, намалување на имунитетот и намалување на интелегенцијата, предупредуваат стручњаците на СЗО.

Најлошо погодени деца се тие кои живеат во Азија, Африка и Латинска Америка.

Новиот извештај на СЗО е резултат на анализа на земјите во кои живеат 93% од децата во светот.

Сподели го ова преку:
  • 4
  •  
  •  
  •  
грешка: Содржината е заклучена!