Куќа колку едно паркинг место

Куќа колку паркинг место за 30. 000 евра.

зграда

Наоѓањето дом во поголем град може да биде вистински кошмар, но една компанија сака да го олесни целиот процес нудејќи мали домови.
Или поточно, тесните куќи, кои заземаат паркинг простор од 2,4 × 4,8 метри.

Проектната компанија Casagrande Laboratory од Хелсинки специјализирана за мали домови специјално прилагодени на нивната околина.
Иако овој тренд на мали куќи неодамна стана доста популарен во светот, она што го разликува овој проект од останатите е тоа што, наместо да избега од цивилизацијата , проектот ги става сопствениците на куќи во средината на урбаната средина .
Секој дом има три спрата. На приземје има канцеларија, на вториот кат е спалната соба, додека на третиот стаклена градина.
Секој дом е оптимизиран да биде еколошки. Соларни панели обезбедуваат енергија, додека самата зграда е изработена од ламинирано дрво, кое е пет пати полесно од бетонот.

зграда

Архитект Марко Казагранде рече дека сака градовите да бидат повеќе адаптирани за луѓето отколку за автомобили.
“Градот не е наменет за луѓе, туку е дизајниран за автомобили”, рече Казагранде.
“Сите улици во големите градови се базираат на димензии на автомобилот. Цело време зборуваме за намалување на густината на автомобили во градовите и имиграција на повеќе луѓе, но немаме простор за градење “, објаснува архитектот.
“Никој не го поставува прашањето за местото за паркирање. Тие се насекаде. Значи, сите што зборуваат за недостатокот на простор за градење во градовите е глупост. Тоа го има насекаде, но има автомобили “, вели тој.

Casagrande веќе има искуство со ставање функционални домови во навидум невозможни места, тие поставиле семеен дом во средината на тајванската џунгла.

куќа

Сподели го ова преку:
  • 23
  •  
  •  
  •  
error: Содржината е заклучена!
Inline
Readme.mk
Inline
Readme.mk